Posted on: May 20, 2019 Posted by: sloga Comments: 0

Majstori filmaši snimali dokumentarni film – završna filmska radionica u okviru projekta „Samo nebo nam je granica“

U prostorima  Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman u petak je održan posljednji dan majstorske filmske radionice: Razvoj dokumentarnog filma. Ovo je bila treća i ujedno završna  radionica koja se provodila u okviru ESF projekta „Samo nebo nam je granica“ u partnerstvu Bacača Sjenki iz Zagreba i KPD „Sloga“ iz Pakraca. 

Radionica je započela 13. svibnja, trajala cijeli tjedan i predstavlja završetak jednog sjajnog filmskog druženja. Kraj projekta zasigurno nije i kraj filmskih zgoda za polaznike, budući da će oni svoje znanje nastaviti usavršavati i nakon provedbe projekta tijekom novih filmskih druženja. 

Polaznici u Pakracu su se s filmom počeli upoznavati tijekom početne filmske radionice kada su naučili osnove filmske umjetnosti te napravili svoje prve filmove u tehnici stop animacija. 

Atmosfera zajedništva i suradnje nastalih na početnoj filmskoj radionici dodatno se razvila na naprednoj filmskoj radionici tijekom koje su polaznici iz Pakraca, Lipika i Daruvara sami osmislili i snimili svoj prvi igrani film. Svi su se polaznici složili da bi na idućoj razini filmskog obrazovanja htjeli naučiti više o dokumentarnom filmu.

Radionicu razvoja dokumentarnog filma u Pakracu su vodili Velimir Grgić, producent, scenarist i dramaturg te Dario Lonjak, redatelj i filmski autor. Tijekom posljednjeg projektnog druženja polaznici su s voditeljima razvijali scenarij za dokumentarni film te podijelili uloge na setu tijekom snimanja. Inspiracija za film bile su zanimljive životne priče polaznika radionice. Također, voditelji su polaznike upoznali s osnovama filmske montaže koristeći materijal koji su sami snimali tijekom radionice. 

Filmove polaznika “Samo nebo nam je granica” iz sva tri grada u kojima se projekt održavao (Sinj, Zagreb, Pakrac) publika iz Pakraca, Lipika i Daruvara imat će priliku pogledati 08. lipnja 2019. u Kinu u Hrvatskom domu.