Posted on: May 5, 2020 Posted by: sloga Comments: 0

– radionički prostor/plesna vježbaonica/rođenaonica

Dvorana se nalazi u prizemlju, a u nju se ulazi zasebnim (vanjskim) ulazom s velikog stubišta desno. Korištenjem ove dvorane koja je veličine 62 m2, svijetla i prozračna, imate zaseban pristup sanitarnom čvoru.

Za redovna korištenja ova dvorana je prazna, a bez naknade možete koristiti 18 tapaciranih stolica, 3 drvena stola, 6 školskih klupu, 2 strunjače – ovisno o potrebi, te školsku ploču koja se nalazi na zidu dvorane.

Dvorana se oprema sukladno Vašoj potrebi i događaju, a svu drugu raspoloživu opremu pronađite u Cjeniku dodatne opreme i usluga.

Privatne proslave moguće je ogranizirati isključivo petkom, subotom i nedjeljom u skladu s programima vlasnika (dvorana je uz kino/kazališnu dvoranu) radi neometanog odvijanja drugih programa, a trajati mogu do najviše 23 sata.

O NAZIVU
Dvorana u čijoj povijesti su se sklapali brakovi, učili plesovi i prvi stihovi recitala, u kojoj se plesalo do jutarnjih sati.

Ovo je i dvorana u kojoj se rađala službena politika hrvatskog naroda na području Pakraca netom prije Domovinskog rata. Članovi KPD „SLOGA“ bili su ujedno i inicijatori nacionalne politike osamdesetih i devedesetih godina, prošlog stoljeća. Dana 13. kolovoza 1990. godine održan je prvi sastanak inicijativnog odbora Hrvatske demokratske zajednice temeljnog ogranka Pakrac, na kojem je nazočilo 59 osoba. Tijekom sastanka oko 21:30 sata iz pravca juga nepoznati počinitelj pucao je iz pištolja kroz prozore dvorane. Kako su postojale metalne rešetke, srećom se metak odbio o njih i nitko nije stradao. Sastanak je nastavljen, a u njegovom nastavku izabran je prvi izvršni odbor: predsjednik dr. Ivica Šreter te članovi: Ivica Špančić, Anđelka Gajšak-Špančić, Jasna Erb, Rinaldo Hrastić, Vesna Kunce (danas Kasana), Vjekoslav Varat, Željko Žilić, Damir Filipović, Vlado Štor, Zvonko Pavlenjak, Željka Osmak, Zdravko Osmak, Zlatko-Braja Kolozeti.

Nakon četiri dana, 16.08.1990. održana je osnivačka skupština TO HDZ-e Pakrac pred 500 osoba (po procjeni tadašnje milicije koja je morala osiguravati skup). Centralni skup HDZa za općinu Pakrac (tada je to bilo današnje područje Grada Pakraca i područje Grada Lipika) održan je 19. kolovoza 1990. godine pred Hrvatskim domom ispred nekoliko tisuća ljudi s kojeg događaja je i ova fotografija.

Godinu dana poslije, 19.08.1991. u 5 sati započeo je organizirani napad JNA i srbo- četnikičkih paravojnih postrojbi na naš grad. Hrvatski dom je zapaljen 28. rujna 1991. i izgorio u cijelosti.