Posted on: October 9, 2013 Posted by: sloga Comments: 0

Rekordno otvaranje komedije Kauboji označit će početak rada na sljedećoj fazi projekta Digitalizacije nezavisnih kina: na formiranju mreže nezavisnih kina. Do kraja tjedna svoja će vrata otvoriti sva kina koja su bila dio projekta Digitalizacije nezavisnih kina, a središnja svečanost održat će se u četvrtak, 10. listopada u Pučkom otvorenom učilištu u Kutini, uz prisutnost ministrice kulture Republike Hrvatske Andreje Zlatar Violić, gradonačelnika Kutine Andrije Rudića, ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoja Hribara, voditeljice projekta Digitalizacije nezavisnih kina Tine Hajon i članova filmske ekipe Kauboja.

Nakon što je najsuvremenijom digitalnom tehnologijom opremljeno 28 kina i šest filmskih festivala u 27 gradova, projekt Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača prelazi u fazu rada na razvoju kinoprikazivačke djelatnosti – postavljanje temelja za funkcionalnu mrežu nezavisnih kina u Hrvatskoj. Mreža će omogućiti veću dostupnost filmskih naslova i pomoći u kreiranju repertoara koji će gledateljima u malim sredinama, uz najnovije filmske hitove, nuditi i veći izbor europskog, nezavisnog, dječjeg, baštinskog i hrvatskog filma. Sljedeću fazu rada na digitalizaciji simbolički će označiti distribucija Kauboja, filma koji je dijelom snimljen u Kutini i koji će zahvaljujući projektu Digitalizacije ostv najveće otvaranje hrvatskog filmaariti dosad u domaćim kinima i istovremeno krenuti u distribuciju na 42 ekrana i 36 lokacija.

Središnja svečanost održat će se u četvrtak, 10. listopada u Pučkom otvorenom učilištu u Kutini, a na njoj će biti prisutni ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić,gradonačelnik Kutine Andrija Rudić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar i voditeljica projekta Digitalizacije nezavisnih kina Tina Hajon, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina Ljerka Čorak, kao i članovi ekipe filma Kauboji: redatelj Tomislav Mršić, producentica Suzana Pandek iz produkcijske kuće Kabinet, glazbenica Ivanka Mazurkijević te Rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak, Kruno Klobučar, Hrvoje Barišić i Živko Anočić iz glumačke ekipe. Paralelno s Kutinom, u četvrtak, 10. i petak, 11. listopada Kauboji će dojahati na platna digitalno opremljenih nezavisnih kina u 21 gradu: Velikoj Gorici, Rovinju, Pakracu, Puli, Poreču, Gospiću, Splitu, Pazinu, Vodicama, Daruvaru, Zaboku, Osijeku, Sinju, Dubrovniku, Prelogu, Koprivnici, Kutini, Novskoj, Rijeci, Sisku, Čakovcu i na otoku Korčuli.

Digitalizacija nezavisnih kinoprikazivača dio je Nacionalnog programa audiovizualnog stvaralaštva 2010. -2014. i strateški projekt koji je pokrenuo Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Ministarstvom kulture i uz podršku lokalnih gradskih uprava s ciljem osnaživanja nezavisnih kinoprikazivača. Zahvaljujući ugovorom predviđenim programskim obavezama, među ciljeve projekta spadaju i povećanje gledanosti europskih, hrvatskih i nezavisnih svjetskih naslova u kinima te obogaćivanja raznolikosti kulturalne ponude u gradovima i malim sredinama.

BUDITE DIO OVOG VELIKOG DOGAĐAJA U NAŠEM KINU!

kauboji