Posted on: October 4, 2013 Posted by: sloga Comments: 0

Mala, skromna, no neupitno radosna svečanost otvorenja DIGITALNOG KINA HRVATSKI DOM u Pakracu u petak 20. rujna 2013., nakon djelomično završenih predviđenih radova opremanja, u programu Digitalizacije neovisnih kino prikazivača, okupila je članove KPD „SLOGA“ Pakrac, ustanova – osobito škola i udruga u kulturi s područja Pakraca i Lipika. Radi ograničenog broja mjesta i skromnih mogućnosti otvorenje nije bilo predviđeno (ceremonija u 18 sati) za širu publiku. No, već u 20 sati građani su besplatno mogli pogledati nagrađeni film (drama) „Pismo ćaći“.

 

O digitalizaciji

Projekt digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača financiran sredstvima Ministarstva kulture i gradova obuhvaća digitalizaciju 28 kina u 18 županija i 27 gradova a njime se njima nastoji unaprijediti, kako tehnološki tako i repertoarno, hrvatske nezavisne kinoprikazivače po čemu Hrvatska prednjači u Europi i po čemu se povećava dostupnost filma i u malim gradovima kao što su naši; Pakrac i Lipik.. Sam projekt rezultat je HAVC-ova Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010.-2014. i Strateškog plana Ministarstva kulture 2012.-2014. kojim se želi podići društvena važnost kina kao javnog prostora koji mora biti pristupačan svim građanima.

 

O ceremoniji otvaranja

U prigodi otvorenja, u ime ministrice kulture dr. Andrea Zlatar Violić, nazočila je pomoćnica ministrice gđa. Vesna Jurić Bulatović naglasivši važnost ispunjavanja programskih obveza u smislu prikazivanja hrvatskog, baštinskog, europskog filma. Zadivljena cijelim objektom Hrvatskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ ali i nama dragi sugrađani, osobito djecom koja su se zalijetala u nas u igri, mladima, angažmanom članstva prije i poslije same ceremonije, zaželjela nam je uspjeha u radu i puno kino! Osim gđe. Jurić Bulatović govorio je i naš gradonačelnik mr. sc. Davor Huška prisjetivši se Pakraca i kina nekad kao središta susreta mladih tako i želja malenih koje se malo po malo u našem gradu ostvaruju. Napomenuo je financijski udio Grada u opremanju i dao svoju iskrenu podršku. Naš predsjednik, Damir Špančić, pozdravljajući u ime KPD „SLOGE“ zahvalio se svima koji su sudjelovali u projektu, ali i pripremnim radovima za ovu priliku, te pozvao građane da posjećuju kino u nadi da ćemo znati ponuditi kvalitetan program. Ovoj prigodi odazvala se i predstavnica Požeško – slavonske županije, pročelnica UO za društvene djelatnosti, gđa. Vesna Vlašić, naši župnici, gradski vijećnici. Čast puštanja opreme u rad, očetka prve projekcije, pripala je našem upravitelju Kina (predsjednik Kino sekcije KPD „SLOGA“) ujedno i operateru Jozi Hodaku – Jozzu. Gledali smo kratkometražni, eksperimentalni, naš „PRVI FILM“! Radili smo ga bez novca, sa svojom i Ivkovom opremom, s našim glumcima (Nina, Greta, Laura i Poky), montažu u našem studiju i s ogromnom ljubavlju. Film je imao zadatak obuhvatiti povijest filma, povijest našeg grada i nas kao udrugu. Imao je i 4D dimenziju ulaskom Pokija u fraku (hvala Kazalištu Požega na posudbi) za pijanino i „svirkom“ za vrijeme plovidbe kroz nijemi film. Vjerujemo da je zadatak ispunjen! Javite se ako ga želite vidjeti – rado ćemo ga prikazati! Program je vodila Emi Ančić (9 godina) izuzetno profesionalno i toplo čime je ovaj, ipak formalni, dio bio prihvatljiv i simpatičan. Osim „Prvog filma“ pogledali smo kratkometražnu komediju „Teleport Zovko“ te spot digitalizacije, a ulazak i izlazak iz dvorane popratili su zvuci pjesme Borisa Dvornika „Naše malo misto“ – što je na neki način himna digitalizacije.

 

Zadaci i obveze

Vjerujem da ste čitajući došli do ovog dijela, da će pokoja rječica djelovati na sve nas! Mi, kao članovi „SLOGE“ nismo ni u kakvoj ugovornoj obvezi sami prema sebi, svom vremenu i angažmanu, prema udruzi. Vi kao naši sugrađani isto tako niste u obvezi dolaziti u kino, predlagati programe, pomagati nam u radu i financiranju. No, SVI smo u moralnoj obvezi dok god ovdje živimo dati sve od sebe da Pakrac ostane gradom sa svojim hrvatskim identitetom i kulturom, s atributima građanstva što je i kino! Grad Pakrac je, gradonačelnik, u ovom projektu do sada pokazao i prihvatio tu obvezu.

Ipak, u projektu je KPD „SLOGA“ potpisala tri ugovora; s Ministarstvom kulture, s HAVCom i dobavljačem – tvrtkom LMT iz Zagreba. Svaki ugovor nosi svoje obveze i financijske posljedice. Kako je naša udruga neprofitna, kako je platežna moć i nas, i naših sugrađana mala, a gospodarska situacija općenito loša, dvojili smo – da li uopće ući u projekt? Tu je gotovo ključnu ulogu u opremanju ponio naš predsjednik Damir Špančić kategorički inzistirajući te Grad Pakrac s iskazanom nakanom da u bitnom dijelu sufinancira projekt. Uzimam si pravo kao autorica ovog teksta priznati – osobno sam bila protiv radi istih strahova koje i danas „uživam“: kako podmiriti troškove poslovanja (režijski troškovi, malo gledatelja …) uz uvažavanje činjenice da nemamo zaposlenike, da sve radimo sami (programiranje, prodaja karata, čišćenje, projekcije… ) a gotovo sigurna da se oprema neće amortizirati! No, „vjetar u leđa“ osim članova Upravnog odbora dao je i sam gradonačelnik mr.sc. Davor Huška rekavši tada: „Ovo nam je jedinstvena prilika da imamo kino!“.

Uvjeti za postavljanje digitalne opreme u našoj dvorani koja broji 290 mjesta bili su: izrada otvora za leću i kupnja okna, nabavka okvira i kino platna, ventilacija projekcijske kabine, korekcije na instalacijama i kabliranje što su obavili sami članovi i prijatelji „SLOGE“, a plaćeno je vlastitim sredstvima. Veći dio zadatka, u financijskom smislu, bio je prilagodba postojeće zvučne opreme (audio) na digitalno, kino, ozvučenje (Dolby surround). Taj dio još nije završen! Za sada smo, zbog nedolaska opreme na vrijeme i obveze da se digitalizacija u RH završi u roku od tri mjeseca, sačinili privremeno rješenje manjim financijskim ulaganjem, a opremu očekujemo uskoro. Osim opremanja, koje iziskuje ogromna ulaganja koja s naše strane uvelike preuzima Grad Pakrac, valja poštivati obveze prema HAVCu – programske, što će vama kao kino posjetiteljima više značiti.

Osim hit filmova koji se mogu prikazivati kod nas u isto vrijeme (a po manjim cijenama) nego u multiplex kinima i kojima se većina raduje u obvezi smo prikazivati unutar godišnjeg programa najmanje 35% od ukupnog programa europskih filmova, 6 hrvatskih dugometražnih filmova godišnje, dokumentarnih filmova bit će više, jedna projekcija mjesečno rezervirana je za hrvatski baštinski film i tako dalje. Kratkometražnih filmova potrebno je prikazati 20 godišnje, a minimalno 6 europskih dječjih također mora se naći na repertoaru. Moramo organizirati 5 edukativnih naslova za djecu i mlade te 2 ciklusa s nekom temom. 5 projekcija ne smije biti filmskih već različitih kulturnih sadržaja (baleti, opere, predstave) a obvezali smo se na stalne projekcije promocija i najave novih filmova. Sve navedeno treba se prikazivati ravnomjerno te će se HAVC-u morati dostavljati izvještaji o provođenju odredbi. U tom smislu započeli smo komunikaciju s drugim sudionicima ove djelatnosti, osobito Hrvatskim filmskim savezom, distributerima, drugim kino prikazivačima. Imamo podršku Grada ne samo kroz sredstva koja će uplatiti nego i kroz činjenicu da se npr. tolerira i dio radnog vremena mene, kao djelatnika gradske uprave, koji sam koristila u gužvi oko kina – hvala kolegama! Ne bojimo se „kiksa“ jer djelujemo planski, dogovarajući se o svakoj pojedinosti. Snalazimo se u potpuno novo svijetu u pokušaju formiranja timova. za sada nas je malo! Pozvali smo vas na volontiranje, na savjet i pomoć, odazovite se! naučite rukovati opremom, dajte prijedlog za film! bez vas mi ove obveze nećemo moći u cijelosti ispuniti.

 

O financijama

Vjerovali ili ne, ovo pitanje do sada je najčešće postavljeno od strane novinara. A, da li je ono u ovom trenutku najvažnije? E, pa nije! Ne za nas koji djelujemo bez naknade, združeno, koji učimo i dajemo sebe. No, valja zadovoljiti apetite i odgovoriti na njega. Ne znamo, jer još nije završeno, koliko cijela priča košta. Znamo za onaj dio koji plaća Ministarstvo i Grad Pakrac. Mi ostajemo do zadnjega s našom matematikom jer „zakrpamo“ ako nešto nedostaje; pokoji kabel, boja, žica, uže… što nije puno ali to plaćamo iz vlastitih sredstava. Cijena digitalne opreme, sa zvučnim dijelom koji još nije završen, a što se isplaćuje LMTu iznosi 510.454,08 kn od čega 293.444,00 kn uplaćuje Ministarstvo kulture, a naš Grad 217.010,08 kn (42%). Mi, KPD „SLOGA“, do sada smo uložili (od okna, platna, okvira, boje, kablova, sandučića za plakate do hrane i pića za radnike, a bez naplate ijedne minute našeg rada) oko 50.000,00 kn vlastitih sredstava. Ta sredstva su jednokratno ulaganje u vrijednu imovinu koju valja održavati, servisirati. Dodatno valja podmirivati troškove filmova, struje, grijanja/ hlađenja i, na žalost bit će ih, neposjećenih kino predstava. Ne zanosimo se previše – bit će teško! Jedino vi možete pomoći svojim dolascima u kino.

 

tekst potpisuje

Dubravka Špančić

[wppa type=”album” album=”3″ align=”center”][/wppa]