Posted on: October 9, 2013 Posted by: sloga Comments: 0

 DJEČJI TJEDAN za djecu Požeško – slavonske županije

Dječji tjedan (od 07. do 13. listopada 2013. godine) je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajem i akcijom odlučili smo u njemu obradovati djecu osnovnih škola (od 1. do 4. razreda) Požeško-slavonske županije i ponuditi im mogućnost da povoljno posjete naše novo kino.

KinoHRVATSKI DOM u Pakracujejedino kino u Požeško-slavonskoj županiji, a za cilj svoga rada nema samo prikazivanje hit filmova za skupu ulaznicu, već promociju filmske kulture (hrvatskog, europskog, dokumentarnog, kratkog filma) te želju partner i prijatelj svim građanima a osobito djeci u obrazovnom dijelu medijske kulture.

U svrhu promocije filmske kulture, razvijanja osjećaja pripadnosti i zajedništva djece na našoj Županiji u ovogodišnjem Dječjem tjednu želja nam je djecu dovesti u Pakrac u koji, jer smo daleko, jer se ne poznajemo… U suradnji s tvrtkom APP d.d. Požega i Županijom Požeško – slavonskom pripremljen je paket za 3089 učenika osnovnih škola (1. do 4. razred) koji obuhvaća prijevoz od škole do kina te uživanje u hrvatskom, igranom, dječjem pustolovnom filmu ZAGONETNI DJEČAK (redatelja Dražena Žarkovića (djelo I. Kušana) koji je ujedno lektira osnovaca. Dodatno tome, akciji u Dječjem tjednu pozvani su pridružiti se gradovi i općine, odnosno jedinice lokalne samouprave subvencijom za učenike sa svog područja. Prijedlog je poslan svim osnovnim školama na području Požeško slavonske županije koje bi do 10.10.2013. trebale odgovoriti koja škola i s koliko učenika želi sudjelovati. Prema predviđenom rasporedu projekt se treba realizirati u prije podnevnim satima od 14. do 17.10.2013. godine.

Ovaj novi film djeca, vrtića i škola koja nisu obuhvaćena projektom, mogu pogledati u našem kinu 11. i 13. listopada 2013. godine od 18 sati.

Prije svake filmske projekcije filma Zagonetni dječak prikazat ćemo kratki film o našoj Županiji (autorica S. Najvirt) te foršpane našeg društva i tvrtke APP.

Realizacijom ovog prijedloga ne samo da ćemo dovesti djecu naše Županije pred veliko platno – u kino, utjecati na razvoj medijske kulture (sat hrvatskog jezika podrazumijeva 20 sati medijske kulture godišnje), združeno činiti dobro, već doprinijeti da djeca upoznaju svoj zavičaj, svoju Županiju – maštom učitelja možda i naš Pakrac u kojemu je kovan Banovac u 13. stoljeću, u kojemu je započeo Domovinski rat, kojega volimo mi koji tu živimo.

I ovu malu akciju u velikom Dječjem tjednu, kao roditelji, nastavnici, samo odrasli trebamo doživjeti pod geslom „Ljubav djeci prije svega!“