Posted on: May 6, 2022 Posted by: Željka Razumović-Odvorac Comments: 0

Mirna Grafina, rođ. Jurgec (22.02.1973.) Pakračanka koja živi i radi u Njemačkoj i redovno posjećuje svoj rodni Pakrac, darivala je našu udrugu sa 7 autorskih slika iz kolekcije “ŽENE”.

Slike su rađene u tehnici ulje na platnu i predstavljaju poznate žene po izboru autorice, koje su svojim životom i radom na neki način doprinijele našoj civilizaciji, u ovom slučaju kulturi i umjetnosti. 

Odabiru žena koje će oslikati prethodilo je duboko promišljanje i procjenjivanje autorice, traženje odgovora na pitanje: što ženu čini ženom, osobito u njenoj suvremenosti? Žene u povijesti, ono malo stvarnih imena kojih se povijest sjeća, vezane su za dvorove gdje su imale dužnsoti supruga ili vladarica, ili za crkvu kao mučenice, ili kao fatalne ljubavnice. U današnjem shvaćanju nešto se bitno ne mijenja, iako nam je dostupno više informacija, a vizualni učinak je postao još značajniji. Može se reći da je, kao i nekad kroz pripovijedanje i legende, i danas ljepota žene moćno mjerilo njene uspješnosti. No, ljepota je diskutabilna! “Mali vrapčić”, kako su zvali poznatu francusku šansonijerku Edit Piaf, k tome ovisnica rijetko viđena bez čaše i cigarete, može biti i jest lijepa! Baš tako ju i Mirna svojom slikom dočarava i time čini da svaki promatrač poželi pustiti gramofonsku ploču, čuti Edit u podlozi pucketanja vinila, sjediniti se s mirisom i ugođajem nekog pariškog caffea, kapljom crnog vina, pa čak da u Parizu nikada nije niti bio. Kolekcijom ŽENE, koja obuhvaća više od 30 slika, Mirna omogućuje promatraču prije svega da jednim pogledom može prepoznati lice poznate žene; iz filma, glazbe, znanosti! No, nakon toga zagolica i potiče znatiželju, radi njenog kista u ekspresiji zjenice, ruba usana, čuperka. Tjera nas saznati tko iza lica stoji, što voli, čega se boji? Koje su joj životne strasti, boluje li, razočaranja i tragedije? Sjetimo se žena kojih više nema, a ove suvremene i još uvijek vrijedne počnemo doživljavati drugačije, proučavati. Mirna u konačnici slikom pokazuje da iza svakog lica njenih žena postoji život, trnoviti putevi prije svakog uspjeha i, dakako, snovi! 
San same autorice, Mirne Grafine, bio je postati slikarica. Iz malog provincijskog gradica, u ono vrijeme…hm! Završila je medicinsku školu u Bjelovaru i to humano zanimanje prakticira profesionalno radeći noćne smjene u bolnici specijaliziranoj za tegobe sa spavanjem u njemačkom Siegsdorfu, gdje i živi sa suprugom i dva sina. Mirna cijeli život slika, ima potrebu na taj način izraziti svoje mišljenje, osjećaje, sebe. Nije sigurna koliko su njeni bližnji očarani time (jer nije samo hobby), ali zna da ju voli njen tihi podrum, kistovi i platno uz malo dobrog jazz-a. Mirna slika i čini joj se da svakim potezom kista ostvaruje svoj san!Ne teži postati poznati ili prihodovati ogromne iznose za svoj kreativni rad. ne zna razumije li i želi li čuti kritiku. Slika! Slike često poklanja rodbini i prijateljima, ponekad ih pokaže javnosti u želji da izazove emociju.  Najviše slika izlaže na FB, svom profilu, a osim toga bile su joj organizirane izložbe u Bayernu, Siegsdorf Ruhpolding i našem Bjelovaru pri čemu je svojoj bivšoj školi poklonila slike iz iste kolekcije. Zadnja izložba bila je u galeriji u Traunsteinu, također u Njemačkoj.Nemale formate platna ovih divnih slika SLOGA će izložiti u jednoj od svojih dvorana, a za vas koji ih ne posjećujete, nudimo ovu https://fb.watch/cQxJEuK_2c/ online izložbu!