Posted on: April 30, 2015 Posted by: sloga Comments: 0

KPD “SLOGA” Pakrac, Ženska pjevačka skupina i Amaterska glumačka sekcija, gostovale su ovoga vikenda kod prijateljskog HKPD “Jelačić” u Petrovaradinu i nastupili u Kulturnom centru u Novom Sadu.

Osim cjelovečernjeg nastupa koji su nam omogućili naši domaćini u ovom posjetu obišli smo petrovaradinsku tvrđu počevši s rodnom kućom bana JJelačića i biskupijskom crkvom sv. Jurja. Novi Sad, centar, obišli smo u nekoliko navrata uživajući u arhitekturi i ugođaju uistinu lijepoga grada. Osim toga posjetili smo crkvu mira u Sremskim Karlovcima na čijemu mjestu je potpisan 1699. mir (Osmanlije i Hasburgovci), vinariju Metzing a po povratku i vinariju Kovačević u Irigu.
No, cilj našeg posjeta bio je ipak druženje s prijateljima koji su našem društvu i gradu gostovali 2010. unutar našeg programa “Hrvati u srcu domovine” Primljeni smo domaćinski i prijateljski u prostorijama koje društvo koristi dobrotom župnika župe sv. Križa u Petrovaradinu čekajući rješavanje imovinsko pravnih i financijskih pitanja kako bi mogli skrbiti i oplemeniti objekt u kojemu je rođen hrvatski vojskovođa i političar ban Josip Jelačić čije ime društvo i nosi. Našu skupinu od ukupno 24 osobe, koju je vodio je naš predsjednik Damir Špančić, valjalo je moći i nahraniti i smjestiti. Smještaj nam je bio omogućen u hodočasničkom objektu s prostorijama za okrjepu uz Tekije – crkvu Gospe Sniježne čiji je ravnatelj ujedno i predsjednik HKPD “Jelačić”, naš domaćin Petar Pifat. Osim obilne večere koju članovi pripremaju, kao i mi sami svojim gostima, dočekali su nas tamburaši uz čiju smo veselu glazbu zajedno s domaćinima dočekali sitne sate. Ujutro zajednička misa, doručak, spomenuti obilasci i pomalo s osmjesima na licu ka domovini, ka našem Pakracu.
Bilo nam je divno!

Neka publika ocijeni naše nastupe, neka nam domaćini ništa ne zamjere, neka se promukli glasovi i umorne noge što prije oporave jer se već sada radujemo ponovnom susretu s Petrom, Klarom, Vlatkom,Marinom, Zlatom,Ivanom, Zoranom, Luisom…svim našim dragim Petrovaradincima!