Posted on: February 22, 2016 Posted by: sloga Comments: 0

U subotu, 05. ožujka 2016. godine, s početkom u 19 sati u predvorju kina (Hrvatski dom “Dr. Franjo Tuđman”) održat će se prvo natjecanje – ocjenjivanje domaće, trajne, dimljene lovačke kobasice.

 

Pozivaju se lovci, članovi lovačkih društava/udruga Pakraca i Lipika: Fazan, Jelen, Košuta, Psunj i Slavuj, da kandidiraju lovačke kobasice /salame/ koje udovoljavaju slijedećim kriterijima:

– vlastiti proizvod za vlastite potrebe,

– trajne, dimljene,

– nadjev s najmanje 30% mesa divlje svinje ili jelena.

 

Prijave se vrše do 03.03.2016. godine na broj: 098 412 707 ili e-mail: sloga@kpd-sloga.hr

pri čemu treba dostaviti slijedeće podatke: ime i prezime, članstvo u lovačkom društvu, dob prijavitelja i adresa.

 

Na dan natjecanja, u 18 sati svi prijavljeni natjecatelji trebaju donijeti dvije lovačke kobasice i uplatiti kotizaciju u iznosu od 30,00 kn pri čemu će dobiti natjecateljsku šifru. Pola količine, jedna kobasica u komadu se predstavlja ocjenjivačkoj komisiji, a pola natjecatelji sami pripremaju za degustaciju s vlastitim dodacima (kiseli krastavci, sirevi…- po izboru) te ista količina smije biti i unaprijed pripremljena.

 

Dodijelit će se tri nagrade (dobra, bolja i najbolja) od strane ocjenjivačke komisije te posebne nagrade publike koja će degustirati i glasovati o ponuđenim proizvodima.

 

Organizatori će se pobrinuti za glazbeni ugođaj te popratne dijelove zabavnog programa a na vama je, dragi lovci da se u pratnji obitelji ili prijatelja pohvalite vlastitim proizvodom i pokušate potvrditi svoje umijeće!

Lovačka kobasica je drugi po važnosti specijalitet (iza paprikaša) kojega pripremaju naši lovci za vlastite potrebe od mesa odstrijeljene divljači kojega raspoređuju u svojim društvima i po posebnim, strogim pravilima.

 

Natjecanje organiziraju lovačka društva s područja Pakraca i Lipika te KPD “SLOGA” u cilju promocije aktivnosti i dobrobiti koje lovci čine u našoj zajednici. To je tek prvi, od nekoliko planiranih koraka kojima se želi istaknuti da “biti lovac” znači baviti se uzgojem, zaštitom i iskorištavanjem divljači te zaštitom i biljnih i životinjskih vrsta koje u staništu obitavaju.  Istovremeno, lovstvo je interdisciplinarna znanost koja uključuje brojna znanja i vještine (zoologija, botanika, ekologija…) izravno se bavi zaštitom prirode pri čemu ističemo koliko se puno od lovaca, u ovom brzom i pomalo otuđenom ritmu, može naučiti.