Posted on: March 7, 2016 Posted by: sloga Comments: 0

Prvo natjecanje u kakvoći domaće, trajne, lagano dimljene lovačke kobasice koju lovci naših pet lovačkih društava s područja Pakraca i Lipika, proizvode u malim količinama za vlastite potrebe, održalo se u subotu, 05.03.2016. u caffe CINEMA u uistinu ugodnoj i veseloj atmosferi za što se pobrinula KPD “SLOGA” i Miroslav Badrov u zvuku, a u gastronomskom ugođaju natjecatelji. Svaki natjecatelj, njih ukupno 14, a neki i s više uzoraka, predstavili su ukupno 22 uzorka lovačke kobasice. većinom su spravljene od mesa divlje svinje i jelena, a jedan uzorak s naglaskom; jelen lopatar.

Dok su ocjenjivači: Slavica Končar, Davor Širac, Vladimir Gazić i Drago Marter, kušali uzorke, program je predviđao i nekoliko veselijih dijelova.

Publici je, a za nagradu, postavljeno pitanje – po čemu su dodijeljene šifre uzorcima: Boja purpura, Vatrene kočije, Velika iluzija, Gladijator, Kum…a nagradu je osvojila Marina Ančić naglašavajući; filmovi dobitnici Oscara! Osim uzorka za ocjenjivače, zadatak je bio ponuditi publici, gostima,kobasicu na kušanje po vlastitoj kreaciji, uz dodatke, aranžman… kako je tko od natjecatelja htio. Bilo je uistinu prekrasnih i maštovitih pladnjeva koje je, bez prethodne najave, ocijenjivao ženski dio publike. Medalje su dijeljene po glasovanju ženske publike, koji je bez obzira na humor ozbiljno presudio:
najuočljiviju lovačku kobasu – Ivici Marinkoviću (LD Jelen, Lipik)
najmaštovitije stavljenu lovačku kobasu – Damiru Grujiću (LD Slavuj Lipik)
najbolji dodaci lovačkoj kobasi – Dariju Rovazdiju (LD Fazan Pakrac).

Konačne nagrade ovog prvog natjecanja, pri čemu naglašavamo da je svaki ocjenjivač djelovao samostalno za svaki uzorak i da su njihove prosudbe gotovo jednake, osvojili su:
DOBRA lovačka kobasica, Pakrac 2016. – IVAN LUKIĆ (LD Jelen Lipik) – spravljena od mesa divlje svinje
BOLJA lovačka kobasica, Pakrac 2016. – DAMIR GRUJIĆ (LD Slavuj, Gaj) – spravljena od mesa jelena
NAJBOLJA lovačka kobasica, Pakrac 2016. – Aleksandar Terer i Marijan Briševac (LD Jelen Lipik) spravljena od mesa divlje svinja.

Ocjenjivači su naglasili da dogodine valja prilagoditi kriterije i razvrstati kobasice (vrste mesa, način mljevenja, debljina crijeva) po kategorijama jer je vrlo teško odlučiti između uistinu dobrih proizvoda koje je, osim obitelji i bliskih prijatelja, ovoga puta mogao kušati svaki posjetitelj manifestacije.

Hvala svima na suradnji i iskrene čestitke svima nagrađenima!