Posted on: September 18, 2014 Posted by: sloga Comments: 0

S odmakom od nekoliko dana, koji je bio nužan radi smirivanja izazvanih emocija, ovim putem iskreno zahvaljujemo HRTu, gosp. Radmanu i timu, osobito gosp. Popovcu i gđi. Vojković, na ukazanom povjerenju kojim su dozvolili da se prva pretpremijera filma „BROJ 55“ održi u Pakracu na dan obljetnice stradavanja hrvatskih branitelja, u našem kinu 08. rujna. 2014.

Pretpremijera filma održana je i uz suglasnost roditelja, obitelji, poginulih branitelja objedinjenih kroz rad Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja 91.-93. Kusonje, kojom rukovodi gđa. Zorica Posarić iz Bjelovara.

Pretpremijerno, prvi put je prikazan izvan festivala (gledan na festivalima u Puli, Vukovaru, Sarajevu, Orašju), prvi dramski uradak inspiriran temom s našeg područja iz Domovinskog rata koji će 26. rujna 2014. biti prikazan u Bjelovaru, a premijera filma je najavljena za 18. studenog 2014. godine, dan pada Vukovara, u Zagrebu.

Ovime nam je ukazana iznimna čast, ne samo članovima KPD „SLOGA“ koji su odradili najbolje što su znali svoju prvu pretpremijeru u novom kinu, već svim Pakračanima. U dogovoru s HRT-om film je prvoga dana prikazan gostima iz Bjelovara i drugih mjesta od kamo su tijekom Domovinskog rata dolazili mladići u pomoć obrani našeg grada, koji su radi komemoracije došli u Kusonje, dok je druga, odlukom Upravnog odbora KPD „SLOGA“ darovana braniteljima putem Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Pretpremijeri su prisustvovali najviši dužnosnici HRT, koja je producent filma, uključujući g. Gorana Radmana, glavnog ravnatelja. Prije prikazivanja filma, predsjednik naše udruge, KPD „SLOGA“, Damir Špančić pozdravio je domaćinski prisutne zahvaljujući svim sudionicima u nastajanju filma a osobito na doprinosu koji njime daju našem gradu. Predstavio je našu udrugu, naš novoobnovljeni objekt ali ukratko i probleme s kojima se susrećemo u radu te pozvao na nastavak sličnih projekata o našem području bogate povijesti i strateškog značaja. Naš gradonačelnik, mr.sc. Davor Huška, pozdravio je prisutne i pozvao se na svoj govor u Kusonjima, također zahvaljujući stvarateljima filma. Zadnji govornik, gosp. Radman u svom govoru sveobuhvatno je predstavio film, njegovu poruku, uspjehe, ali se također prisjetio teških stradavanja tijekom Domovinskog rata.

Većina nas, članova SLOGE, nije gledala film! Tijekom projekcije proveli smo vrijeme u kafiću u društvu obitelji Posarić i filmske ekipe. Saznavali smo pojedinosti snimanja, nabavke opreme, dobrih i loših trenutaka oko samog filma, festivala ali i dojmove roditelja i prijatelja koji su s grčem lica izlazili iz dvorane.

Gotovo cijeli dan smo proveli, ŠTO NAM JE OSOBITO DRAGO I VELIKA NAM JE ČAST, u društvu s gosp. Stanislavom Babićem (Telefilm d.o.o.) koji je izvršni producent filma i otkrili kako je s nama vezan nama novom činjenicom – njegov tetak je bio osnivač naše glumačke sekcije gosp. Sladović. Kasnije nam se pridružio i gospodin Kristijan Milić, režiser filma u društvu glumca Alana Katića i mlade snimateljice Ane. Osim na pretpremijeru gosp. Milić je došao s osobnim zadatkom snimanja dokumentarnog filma o istom tragičnom događaju u Kusonjama. S nama su bili i glumci Jan Kerekeš, Marko Cindrić i Samir Vujčić te kaskader iz filma koji svoje vratolomije uvježbava kod svoje mame Lidije u Šeovici. Svi su oni na kraju projekcije, zajedno s gđom. Vedranom Rapić, kostimografkinjom, i gospodinom Brankom Schmidtom, urednikom filma i idejnim začetnikom cijelog projekta, izašli na pozornicu. Taj trenutak nije bio trenutak slavlja, niti prevelikog pljeska. Bio je to trenutak zgrčen dubokim emocijama i tihom zahvalom. „Dečki su odradili strašan posao“, „Bravo“, „Hvala“, „Svaka vam čast“… bili su tek pokoji zvuci u dvorani. A glumci? A filmaši? Vidjela se suosjećajnost, dragost i toplina! Ljudi – HVALA VAM! Tom prigodom gosp. Radman, glavni ravnatelj HRTa dodijelio je gosp. Stanislavu Babiću ček vrijedan 10.000,00 Eura čime će se zasigurno olakšati mogućnost nastavka snimanja filmova. Po ideji gospodina Branka Schmidta, HRT-a je prihvatila ideju snimati filmove o bitkama iz Domovinskog rata. Već je otkupljeno 6 scenarija, a „BROJ 55“ je sniman prvi radi manjih troškova u odnosu na druge. Film svojim dosadašnjim uspjesima dokazuje da je tematika prihvatljiva, da imamo glumce, redatelje, producente, urednike, a osobito istinu i publiku koja takav film treba.

Film “Broj 55“ osvojio je Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala – „jer je produciran po najvišim profesionalnim standardima i daje autentičan i emotivan prikaz stvarnog događaja iz Domovinskog rata” – stajalo je u obrazloženju žirija o filmu, snimljenom u produkciji HRT-a i izvršnog producenta gosp. Stanislava Babića. Redatelju gosp. Miliću dodijeljena je Zlatna Arena za režiju, a autorskoj ekipi pripalo je još šest Zlatnih Arena: Ivan Pavličić nagrađen je za scenarij, Ana Bulajić Črček za masku, Branko Repalust za specijalne efekte, Vedrana Rapić za kostimografiju, Damira Gabelica za scenografiju, a Veljko Segarić za montažu.

Otvarajući vrata za izlazak iz dvorane nakon filma, susretali smo uplakana, zgrčena, šutljiva lica. Prošao nas je jad i stres uzrokovan ulaskom publike u dvoranu. Na žalost, opet se dogodilo da je dio naših sugrađana pod svaku cijenu, većinom nepozvan, „morao“ ući na prvu projekciju i uzeti mjesto gostu, s velikom dozom nerazumijevanja gurati druge – da bi bili prvi. To je bio najteži dio posla za nas domaćine – koordinirati ulazak nepozvanih na prvu projekciju bez obzira jesu li branitelji, članovi SLOGE ili bilo tko drugi. U ovoj situaciji trebao je vladati pijetet i pristojnost. Nismo položili ispit!

Ujedno zahvaljujemo građanima Pakraca i Lipika koji su i uz pozivnice ipak pristojno pričekali, domaćinski, vidjeti ima li mjesta. Ovu kritiku mojim sugrađanima potkrepljujem činjenicom da je drugog dana prikazivanja, u utorak kad nije padala ni kiša, gledatelja je bilo tek 57.

Ne zaboravite – film igra do petka 12.09.2014. svaki dan u 20 sati, a rezervacije nisu potrebne.

Naše goste na pretpremijeri molimo da nam ne zamjere skromnost i zbunjenost! Mi smo članovi udruge, skupina domoljubnih entuzijasta koji se trude u Pakracu zadržati gotovo jedini preostali atribut grada svojom kulturnom ponudom i aktivnostima na volonterskoj i amaterskoj osnovi. Ne pravda to, istina, moguće propuste, zato nas nemojte zaboraviti i – posjetite nas opet!