Posted on: June 11, 2013 Posted by: sloga Comments: 0

Republika Srbija, Vojvodina – Petrovaradin i Tavankut

20. i 21. studenog 2010. godine

PROGRAM

 

subota 20. studenog 2010.

 

12:00 sati

doček gostiju i zajednički objed

pozdravni govor Damir Špančić i Miroslav Ivančić, tehnički detalji Zvjezdana Erjavec i Dubravka Špančić

 

Po dogovoru, gotovo točno u 12 sati, stigao je autobus iz Petrovaradina s ukupno 52 putnika. Dan prije stigao je Petar Pifat, voditelj i smješten je u kući obitelji Damira Špančića te boravio s njima. Na dočeku su bili: Damir, Dubravka, Ivica Špančić, Slavko Jambrišak, Zvjezdana Erjavec, Miroslav i Ksenija Ivančić, Marijan Petrenel i Rinaldo Hrastić dovezli su paprikaš od divljači – Barica Matijašević i Margita Gombarević su ga pripremile. Istovremeno je stigla grupa iz Zagreba (Zajednica): Zlatko Žužić i Petra Gašparović, te iz Novigrada Podravskog grupa odgajatelja (10) iz vrtića – za sudjelovanje na radionicama ukrasa od slame.

D. Špančić i M. Ivančić pozdravili su goste kratkim govorom upoznajući ih s nakanom ovog projekta, a o tehničkim detaljima (kretanje, presvlačenje, noćenje..) govorila je Dubravka Špančić. Objed se odvijao u sali Đačkog doma pri čemu je kuharica (najam usluge) pomagala u serviranju i čišćenju na naše traženje. Grupa je – njih 50, bilo smješteno u Đačkom domu, a velečasni i Zoran, te gosti iz Zagreba, bili su smješteni u vikendici obitelji Damira Špančića u Prekopakri.

 

15:30 sati

radionica u Osnovnoj školi braće Radića u Pakracu (učionica)

POVIJESNA – predavač Davor Martinčić – voditelj povijesno istraživačkog odjela HKPD „Jelačić“ u Petrovaradinu

 

Sudjelovalo je 32 učenika iz Srednje škole, 1 profesor, 1 nastavnica i 8 učenika iz Osnovne škole braće Radića, te 5 građana (lista

u dokumentaciji udruge). Predavanje (nije bilo interaktivno) trajalo je 90 minuta i ponudilo nepoznate činjenice iz života i rada

bana J. Jelačića. Na radionici je ponuđen napitak sudionicima, radni materijali, kolači i slane grickalice.

 

16:00 sati

radionica u staroj osnovnoj školi (objekt za rad udruga) u prostoriji Kluba ljubitelja ručnog rada „Hrvatski pleter“ Pakrac

BAŠTINSKA – gošće iz HKPD „Matija Gubec“ Tavankut, 3 osobe, vršile su poduku vještine izrade

ukrasa os slame s vlastitim materijalom.

 

Sudjelovalo 48 sudionica; Hrvatska žena Prekopakra, Badljevina, Veliki Banovac, „Hrvatski pleter“ Pakrac, Udruga žena Lipik, Dječji vrtić iz Novigrada Podravskog (10 teta) te građanke i građani. Iskazan je veliki interes, no jednostavno nije bilo moguće primiti (zbog ograničenja prostora) sve zainteresirane. Sudionici su ponijeli nožiće, a sav ostali materijal je osigurala gostujuća udruga. Anđelka Gajšak Špančić i Slavica Osmak ispred Sloge su bile zadužene za napitke, kavu i kolače za sve sudionike.

Radionica je trajala 2 sata i većina je savladala preš slame, pletenje i reljefnu tehniku. Gostujuća udruga je postavila i izložbu u prostoru udruge čiji je sadržaj prenesen u prostor vijećnice (gdje je bila priredba) te je na tri stola posložena prodajna izložba.

Radionice koordinirala Dubravka Špančić – sa zaduženjem u osnovnoj školi: Zvjezdana Erjavec i Mirjana Ćenan, u staroj školi: Anđelka Gajšak-Špančić i Slavica Osmak. Zlatko Ivanovski – Žile – obavljao snimanje.

Istovremeno je u prostoru nove Gradske vijećnice postavljana izložba filatelije – autor gosp. Ante Šiškov iz Petrovaradina. Izložba je po skidanju bila prenesena u HP u Požegi te je uspostavljena time šira suradnja.

 

18:30 sati

nova Gradska vijećnica u kompleksu vlastelinstva Janković

Na pozdravne i uvodne govore bili su pozvani: predsjednik KPD „SLOGA“ Pakrac Damir Špančić, voditelj grupe i programa Petar Pifat – orguljaš i voditelj Svetišta Majke Božje Snježne na Tekijama u Petrovaradinu.

P. Pifat održao je kratko uvodno predavanje:

  1. Vojvodina, Petrovaradin i život Hrvata,
  2. kulturno, jezično i vjersko nasljeđe i djelovanje,
  3. ban Josip Jelačić.

Kulturno umjetnički program u cijelosti su vodili i provodili gosti: HKPD „Jelačić“ iz Petrovaradina – mješoviti pjevački zbor i tamburaški orkestar.

 

Dvorana s 120 mjesta bila je popunjena u cijelosti i nazočilo je još 40 ljudi – stojeći, bez radnog tima u kuhinji. U pozdravnom govoru predsjednik KPD „SLOGA“ Pakrac posebno je pozdravio goste iz Vojvodine i Zagreba, predstavnika HP iz Požege gospodina Roberta Ostruna (donator), počasnog građanina grada Pakraca gosp. Marka Širca, župnika RKT župe UBDM iz Pakraca Matiju Jurakovića. U ime Grada Pakraca nitko nije došao na naš poziv, a ispričao se: predsjednik GV Grada Pakraca Zoran Krejči i vikar Banjalučke biskupije don Orlovac. U pozdravnom govoru ukratko je predstavljen projekt „Hrvati u srcu domovine“ i njegovi osnovni ciljevi te zahvala svima koji su na bilo koji način pomogli ovogodišnju provedbu.

Unutar programa, pri čemu je predavanje trajalo 40 minuta, a koncert zbora s kombinacijom tamburaškog nastupa oko 1,5 sat, Pakračani i Lipičani imali su priliku uživati u skladbama; duhovnim, šansonama i baladama, hitovima Zvonka Bogdana – a u obradi i izvođenju mješovitog pjevačkog zbora, što je bilo izuzetno ugodno. Naučili smo kako i gdje žive Hrvati u Vojvodini, zašto je dio njih napustio domovinu, zašto je dio postalo „Bunjevcima“ kao nacionalnom manjinom, gdje je i od kada svetište, što udruge rade i gdje nastupaju, kako se financiraju, kako doživljavaju svoju budućnost. Naučili smo više o prelijepom Petrovaradinu, danas predgrađu Novog Sada, na lijepom plavom Dunavu, u kićenom Srijemu, obraslom šumama i vinogradima obronaka Fruške Gore. Na kraju programa zahvalili smo gostima prigodnim darovima; HKPD „Jelačić“ Petrovaradin, HKPD „Matija Gubec“ Tavankut, Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke, župnici. Naše društvo primilo je dar od Zajednice – sliku, ulje na platnu, od „Jelačića“ sliku iz njihove galerije, srijemsku rakiju i knjigu, iz Tavankuta – dvije knjige. Govorili su; Josip Pokas – predsjednik „Jelačića“, Petar Pifat i gđa. Jozefina (?) iz Tavankuta, te Marko Širac iz Zagreba.

Posjetitelji su mogli razgledati izložbu poštanskih maraka na temu jedrenjaka koju je postavio i pripremio vlasnik g. Ante Šiškov iz Petrovaradina.

Prodajna izložba radova od slame bila je u pred-prostoru glavne sale a posjetitelji su mogli kupiti minijature po cijenama od 80-300 kuna. Prodaju i objašnjavanje načina rada provodile su članice gostujućeg HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

Urednik, Karoly Kovač, s Novosadske televizije je u vrijeme druženja pustio film (bezzvučno) o Petrovaradinu.

Nakon priredbe u istom prostoru je bila ponuđena večera za sve sudionike: odojci, salate, kolači, piće. Organizirana je bila i glazba te je druženje uz pjesmu, ples i pojedinačne razgovore trajao do 2 sata.

Spavanje gostima, izuzev onih smještenih po kućama, bilo je organizirano u Učeničkom domu Srednje škole Pakrac gdje im je bio serviran i doručak.

nedjelja 21.studenog 2010.

 

09:30 sati

obilazak grada s gostima, posebno Hrvatskog doma – objekta u vlasništvu KPD „SLOGA“ Pakrac.

 

– obilazak grada vodio je predsjednik naše udruge, a nešto više vremena provelo se u Hrvatskom domu. Komentari gostiju – „Šteta da nismo ovde pevali!“. I nama je žao!

 

11:00 sati

zajedničko misno slavlje u župi UBDM u Pakracu, misu predvodi vlč. Stjepan Barišić župnik RKT župe Uzvišenja sv. Kriza iz Petrovaradina, a pjevanjem je pratio mješoviti pjevački zbor HKPD „Jelačić“ Petrovaradin.

Naš domaći župnik, vlč. Matija Juraković, pozdravio je goste i prepustio predvođenje misnog slavlja vlč. Stjepanu Barišiću iz Petrovaradina. Na kraju mise vlč. Barišić se zahvalio Društvu i Pakračanima. Prije mise nam se pridružio predsjednik Zajednice iz Zagreba Mato Jurić sa suradnikom. Obavljeni su razgovori s medijima – za Hrvatski radio i Novosadsku televiziju. Uslijedilo je fotografiranje pred crkvom, skidanje postava izložbi, pakiranje u autobus i odlazak u Lipik.

13:00 sati

ručak u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik

 

Osim gostiju, 53 osobe iz Vojvodine, 5 iz Zagreba, na ručku su bili župnik Matija Juraković, Damir i Dubravka Špančić, te Anđelka Gajšak-Špančić – domaćica i organizator, zaposlenica bolnice. Pred bolnicom se pjevalo i plesalo, a u publici je bilo osoblje i pacijenti, građani Lipika. Poslije ručka druženje se nastavilo do 15:00 sati.

 

15:00 sati

ispraćaj gostiju

 

Autobus s našim gostima krenuo je u pravcu Požege gdje su posredovanjem Zajednice imali dogovoren večernji nastup.

 

 

SURADNICI I PARTNERI u projektu

(izvan udruge)

  1. Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke,
  2. Osnovna škola braće Radića Pakrac,
  3. Srednja škola Pakrac.

 

RADNE EKIPE unutar udruge

– za nabavu: Dubravka Špančić, Ivica Špančić, Marijan Petrenel i Rinaldo Hrastić za pića, za hranu i druge potrepštine: Anđelka Gajšak – Špančić, Mirjana Ćenan i Zvjezdana Erjavec za potrebe radionica,

– za plakatiranje: Rinaldo Hrastić i Ivica Špančić, izrada – Željko Čičković,

– za pozivanje i medije: Dubravka Špančić, Rinaldo Hrastić, Ivica Špančić,

– za tehničke poslove (projekcije, rad na razglasu i sl) Ivana Širac i Dubravko Kotorac,