Posted on: June 11, 2013 Posted by: sloga Comments: 0

SPIRIT OF DANCE

u srijedu 19. lipnja 2013. godine u 20:30 sati

Hrvatski dom „Dr. Franjo Tuđman“

Adel Said

dr. drame i govora tijela

/Academia per arte dramatica, „Silvio d’ Amico“ Roma/

Pokazni nastup plesačica orijentalnog plesa uvest će Vas svojom aktivnošću u tajne orijentalnog plesa i govora tijela koji će kratkim predavanjem objasniti dr. Adel Said.

Imate priliku nakon nastupa, po svom afinitetu i volji, odlučiti želite li započeti vježbati orijentalni ples, povećati gipkost svoga tijela, doprinijeti samopouzdanju.

Vaš spol ili Vaša dob nisu važni za sudjelovanje!

Ulaznica: 20,00 kn

[learn_more caption=”ORIJENTALNI ili trbušni ples”]

Orijentalni ili trbušni ples je stilizirana kombinacija više različitih folklornih plesova koji su nastali među različitim nacijama i kulturama. Na web stranicama engleskog govornog područja se za takve plesove često koristi kratica MED, middle-eastern dance. Za orijentalni ili trbušni ples se često koristi termin raks sharki ili raqs sharqi (arapska fraza za ples s istoka).

Orijentalni ples kakav poznajemo danas je društveni ples koji se izvodi po svim zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Trenutno su stilovi modernog orijentalnog plesa pod jakim utjecajem egipatskog, libanonskog, turskog ali i romskog stila. Svaki pojedini orijentalni ples ima svoj jedinstven plesni stil. Ne postoji “jedna” vrsta orijentalnog plesa, već mnogo različitih stilova koji dijele neke značajke i plesne pokrete. U svakom slučaju plesač/ica trbušnog, orijentalnog plesa, sam/a je dramaturg/inja, autor/ica, kreator/ica svog stila uz uvažavanje nekoliko osnovnih pravila.

Prednosti trbušnog plesa su kako tjelesne tako i mentalne, psihičke prirode. Ples osigurava dobru kardiovaskularnu vježbu i pomaže povećati gipkost i snagu tijela. Fokusira se prvenstveno na trbušne mišiće i kralježnicu, jača snagu nogu. Mnogi trbušni plesači mogu ojačati ruke, ramena i općenito gornji dio tijela, a ples uz korištenje činela može razviti snagu i samopokretljivost prstiju.

Tijekom plesa kreće se u različitim smjerovima, čime se vježba pravilno raspoređivanje težine u tijelu i postiže tjelesna ravnoteža. Takav način vježbe djeluje i na jačanje koštane strukture čime se pridonosi prevenciji od osteoporoze.

za ŽENE

Umirujući pokreti u trbušnom plesu (kruženje kukovima, ‘brojke osam’ i ondulacije), mogu pomoći pri ublažavanu napetosti u području zdjelice koju osjećamo za vrijeme PMS-a. Pokreti poboljšavaju cirkulaciju u području abdomena, masirajući unutrašnje organe, čime se napetost automatski ublažava. Pokreti iz trbušnog plesa čine izvrsnu pripremu za trudnoću i porod jer njime jačamo mišiće koji se koriste tijekom samog čina poroda. Pokret “ljuljanje zdjelice” (koji se uči na klasičnim pripremnim tečajevima za porod) uz korištenje trbušnih mišića, poučava buduće majke kako da pomiču zdjelicu. Za žene koje žele prirodan porođaj, trbušni ples kao fizička aktivnost koja ima naglasak na kontrolu mišića ne samo da olakšava prirodni porođaj, već djeluje i kao izvrsna postporođajna vježba koja pomaže da trbušni mišići ostanu čvrsti. Pravilno i nježno pokretanje mišića kroz trbušni ples preporučljivo je čak i tijekom prvih nekoliko tjedana nakon poroda, u periodu babinja. U trbušnom plesu naglašena je elegancija, što svima daje pozitivan osjećaj senzualnosti. Senzualnost je poželjna karakteristika orijentalnog plesa, a plesač/ica se kroz nježne i fluidne pokrete osjeća sigurno i ugodno dok istražuje načine na koje se tijelo može kretati.

Što se mentalnog zdravlja tiče, vježbom se bolje upoznaje vlastito tijelo tako da se bolje osjećamo u njemu, povećava se samopouzdanje i općenito iskazuje pozitivni stav u svakodnevnom životu. Svjesnost o vlastitom tijelu, koja prirodno dolazi plesanjem orijentalnog plesa, često za sobom povlači i emocionalnu reakciju: osobe slabijeg samopouzdanja počinju više cijeniti svoje tijelo, nezadovoljni viškom kilograma počinju prihvaćati svoje obline i različitost od uvriježenih stereotipa koji su nam nametnuti kao suvremeni pojam (ženske) ljepote.

Za razliku od baleta, koji potencijalno može izmijeniti i deformirati muskulaturu, ili nekih drugih vrsta plesa koje su usmjerene protiv prirodnog položaja tijela, orijentalni ples bazira se na pokretima koji su potpuno prirodni za tijelo i djeluju u skladu sa njim.

Ponavljajuće uvijanje, tj. kružni i senzualni pokreti tijela, povezuju se sa stanjem plesne meditacije. Mnoge žene primjećuju da im polagani, graciozni ples razbistrava um i potiče stanje mentalne relaksacije. Na taj način ples pomaže i poboljšavanju opće koncentracije u svakodnevnom životu.
Brži tempo trbušnog plesa stimulirajući je i zabavan, pa se energični i spori tempo trbušnog plesa podjednako preporučuje u slučajevima anksioznosti i blaže depresije. Trbušni ples sagorijeva oko 300 kalorija na sat. Naravno, ova brojka može varirati ovisno o intenzitetu vašeg plesanja. Kombinirate li ovu aktivnost sa zdravom prehranom, trbušni ples bez sumnje može biti dio strategije za gubitak suvišnih kilograma.

za MUŠKARCE (dobrodošli) u trbušnom plesu

Pokreti kukovima koji su karakteristični za trbušni ples potiču područje donjeg dijela leđa i kukova (bokova) na izvođenje nježnih i ugodnih pokreta (kao što su “krugovi ” kukovima, “osmice”…). Takve kretnje pridonose poboljšanom tijeku sinovijalne tekućine – koja je prirodna u zglobovima.
Kada se pokreti pravilno izvode, zdjelica je lagano pomaknuta naprijed i nalazi se točno ispod kralježnice – što je neutralni položaj koji prevenira moguće probleme lumbalnog dijela leđa.
Trbušni ples jača mišiće i pomaže pri oslobađanju napetosti kralježnice, jer djeluje protiv stalnog pritiska diskova koji nastaje kao posljedica današnjeg sjedilačkog načina života.
Jači i elastičniji mišići abdomena poboljšavaju opće držanje i pomažu preveniranju bolnih leđa, pa ne može doći do neprirodnog naginjanja kralježnice unaprijed, što se događa ako je ta grupa mišića slaba.

Tehnike izvođenja plesa

Većina osnovnih pokreta i tehnika koje se primjenjuju u trbušnom plesu su kružne kretnje koje izoliraju jedan dio tijela. Na primjer u krugu koji je paralelan sa podom izoliraju se ili kukovi ili ramena. Uobičajeno je naglašavanje pokreta koristeći se naglim otvaranjima ili zatvaranjima, gdje plesač ili titra ili iskoračuje u predjelu ramena ili kukova. Uobičajena je i fleksibilnost stopala, “kotrljanje” trbušnih mišića, balansiranje različitim rekvizitima kao što su košare, mačevi ili svijeće i plesanje sa raznim oblicima marama, kao i upotreba činela.

U prednostima ovog plesa mogu uživati osobe oba spola, svih dobi i tjelesne građe.

 

Unutrašnja ljepota nastaje onda kada nemamo osuđujuće stavove.

Nastaje iz samosvijesti, samopoštovanja, samopouzdanja i ljubavi koju osjećamo za svoje biće.“

[/learn_more]

[learn_more caption=”RADIONICA ORIJENTALNOG PLESA U PAKRACU” state=”open”]

Organizirat će samo u slučaju ako je prijavljeno najmanje 12 polaznika/ca

vježbe 2 puta mjesečno po dva sata

cijena mjesečno 200,00 kuna

Radionica podrazumijeva vježbe i rad do druge razine vježbanja (kreator/ica i plesač/ica) a po želji polaznika i nastavak.

PRIJAVA polaznika/ca:

prijavu možete izvršiti do 05. srpnja 2013. na: sloga@kpd-sloga.hr ili mroncevic@gmail.com

[/learn_more]