Posted on: September 16, 2016 Posted by: sloga Comments: 0

Iako svojim sudjelovanjem, dragi sugrađani, niste pokazali preveliki interes i nismo dobili medijsku pozornost, otvorili smo vrata i ovaj sunčani dan posvetili mogućnostima koje se nude u našoj udruzi i objektu. Ujutro, već od 9 sati članovi Udruge djece branitelja, osobito Tomislav i Krešo Novinc, započeli su iscrtavanje motiva grba KPD „SLOGE“ na vanjskom, potpornom istočnom, zidu. Predivan dar za naš rođendan – HVALA VAM!

Oko podneva primili smo u pratnji Miroslava Vaceka, predsjednika ogranka Udruge dragovoljaca i veterana iz Domovinskog rata te naše gradonačelnice A. Blažević grupu branitelja s članovima obitelji, iz Nedelišća i okolice (Međimurje). Pozdravom dobrodošlice, pićem za okrjepu u organizaciji Grada Pakraca i ponuđenim prijateljstvom dočekali su ih naši članovi. Kako je upravo 10. listopada Svjetski dan prevencije samoubojstva ovaj dio našeg rođendanskog programa, zbog dugogodišnje suradnje s braniteljskim udrugama unutar kojih je ovaj problem sveprisutan, posvetili smo i usmjerili ka naglašavanju mogućnosti izbora i razvoju afirmativnog mišljenja što kao udruga i činimo u našem gradu. Dođite! Sa stručnog stajališta u tom smislu govorila je psihologinja Nataša Major, kojoj ovim putem zahvaljujemo (djelatna u obje naše škole) prenoseći iskustva i preporuke u smislu preveniranja „loših“ stanja u kojima se svi, iz brojnih razloga, možemo naći. Goste je pozdravio predsjednik naše udruge i gradonačelnica te smo nastavili u prijateljskom druženju i neformalnim razgovorima.

Iako su od 14 do 16 sati bile otvorene radionice prema planu programa, na kreativnoj su svoje (drvo) ponudile i članice udruge „Delfin“, nije bilo zainteresiranih građana niti djece.

Ne odolijevam „baciti“ kritiku u nadi da ćete ju smatrati konstruktivnom. Već 15. listopada u našem gradu je sajam Slavonski Banovac, štandovi – svima dostupni. Djeca nam idu na izlete a itekako smo svjesni da je skupo, da jedva ili uopće ne možemo platiti troškove. Djeca možda imaju prijatelje koji to ne mogu!? Nije li bila prilika steći novu vještinu, izraditi, ponuditi na prodaju, prikupiti sredstva za nas, za sebe i prijatelje, za zajednicu? Povezati se međusobno na taj način, naučiti, učiniti DOBRO, sudjelovati!? Djecu ne krivim ni u kom slučaju. Krivim nas – odrasle! Ma, jesmo li (do)odrasli? Izazovu podmirivanja najprimarnijih životnih potreba da (hrana, odjeća, krov…), ali što je s ostalim koje nas čine ostvarenima, boljim ljudima. Ne mogu svi živjeti od uslužne djelatnosti, kao što ne mogu svi prikupljati boce i prodavati za dodatan izvor sredstava (opet „uslužno“). Djeca nam moraju učiti ali isto tako stjecati i vještine potrebne za ŽIVOT ne preživljavanje! Raditi! Tek tada će znati cijeniti rad i ovo što im možemo ponuditi kao roditelji i kao zajednica.

Mi smo ovdje nastupili prema svojoj zajednici noseći se tek malenim citatom iz Evanđelja po Mateju koji nam je zadaća – Isus je rekao svojim učenicima „Idite i načinite učenike od ljudi….“ To je velik posao za one koji nešto znaju, posao koji nikad ne prestaje a obuhvaća i onaj neprocjenjivi nastavnički, i onaj najmanje uočljiviji majčinski, ali dragi sugrađani i onaj koji su vam ponudili ove subote; Marija Kavajin, Mirela Miletić, članovi udruge Streličara KUNA, Dubravka Špančić, Toni Mandušić i Grgur Špančić, Jozo Hodak i Zvjezdana Erjavec, Ivanka Ristić, Dora Kačer i Dragan Starivlah!

Nabrojeni, pa i mnogu drugi u ovom gradu koji se trude da nam svima bude bolje, nastavljaju sa svojom zadaćom – HVALA! Vas koji niste stigli, niste mogli, niste željeli ili možda niste „znali“ podsjećam na, opet maleni, citat (kineska narodna poslovica) „Ako čovjeku daš ribu, nahranit ćeš ga za jedan dan; ako ga naučiš loviti ribu nahranit ćeš ga za cijeli život“!

Subotu ne smatramo neuspjehom – svi smo održali svoje probe. „Rupe“ bez vas na radionicama popunili smo „čakulom“ uz kavicu za što rijetko imamo vremena, iako smo tu svaki dan.

S večeri, od 21 sata pa do iza ponoći – glazbena gozba. Počašćeni smo glazbom bezimenog benda okupljenog oko Jozza i dobre glazbe koji se okupljaju i vježbaju kod nas. Nizali su se u fantastičnim aranžmanima i izvedbi etno zvuci sevdaha i drugih narodnih i izvornih pjesama. Na pozornici sedam vrhunskih glazbenika i ponekad ritmički instrumentalni dodatak našeg Pokija! Pao je i prijedlog za ime bendu – JEZZIBEND o kojemu će članovi ozbiljno raspravljati! J Publika je (nemilosrdno) pjevala zajedno s izvođačima jer tako je nalagao trenutak, izbor glazbe i domaća opuštena atmosfera.

Svima koji su na bilo koji način čestitali, sudjelovali, pomogli, darivali, zavidjeli, škicali.. samo ne zanemarili ovaj naš rođendan – HVALA!