Posted on: April 9, 2016 Posted by: sloga Comments: 0

(iz našeg ugla)

07.04.2016. obilježili Svjetski dan zdravlja s motom „Pobijedimo dijabetes“ uspješno angažirajući građane Pakrac i Lipika na aktivno sudjelovanje u programu održanom u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ u Pakracu, kojega su organizirale udruge Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Požeške biskupije, ogranak Pakrac i KPD „SLOGA“ Pakrac.
Ponudili smo program u kojemu je svatko mogao pronaći „slasticu“ za sebe. Od 18 sati 74 građana se odazvalo besplatnoj i brzoj kontroli šećera u krvi i mjerenju tlaka. Članice HKUMST PB; Katica Vacek, Marina Laučan, Ljerka Švajhart, Malanija Huška i Ana Relota, strpljive, profesionalne i diskretne, u 5 slučajeva su zabilježile povišen šećer u krvi te upozorile, educirale u smislu prehrane i načina života te pozvale građane na dodatne kontrole, pretrage, OPREZ! Istovremeno, tko je želio, mjerio se i krvni tlak. Iako ovaj put nije direktna tema; ističemo da je duplo više građana saznalo da ima povišen krvni tlak. Tijekom kontrole šećera i na samom ulazu u dvoranu, ponudili smo promotivne i informativne materijale o dijabetesu te časopise Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga iz Zagreba koje nam je iste darivalo – hvala gđi. Štefici i Sandri! Višak materijala, koji nije podijeljen, preuzele su članice Udruge koje isti program provode, opet bez naknade, svaki prvi petak u mjesecu u Pastoralnom centru naše župe.
Drugi dio programa bio je koncert „LJUBAV“ usmjeren ka dobrotvornom cilju – sva prikupljena sredstva od skromne cijene ulaznica, namijenjena su Goranki Bojčić Romić za pomoć tijekom liječenja od zloćudne bolesti. Na ulazu u koncertnu dvoranu desno; Stefani je odradila ponudu – povoljno ste mogli kupiti ženski nakit. A lijevo (za samo 5,00 kuna) dobiti pusu i zagrljaj ili samo nasmijati goste. Hrabro i toplo su Snježana (Mila), Taja, Ane, Željkica, Marina i kavalir Dario ponudili svoja njedra, ruke i stisak čime su smanjivali stres i napetost koji nosimo. Centralno mjesto u predvorju zauzimao je „pingvin“ medicinskih sestara koje promoviraju Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice (Irina i Dejana pored njega) informativni materijali, zelene trakice. U svakom slučaju, organizatori su se potrudili u pripremnom dijelu naslagati; red ozbiljnih informacija pa red osmjeha na velikom kruhu dobrote.
No, kulminacija je naslijedila u koncertnoj dvorani „Dr. Ivan Šreter“ gdje su bez naknade i ovaj put nastupili glazbenici koje neizostavno moramo predstaviti. Nije bilo posebne najave, govora i konferansi. Umjesto toga, svatko se sam predstavio a tehnički potrebne stanke, da Jozz i Elio prilagode uređaje i instrumente, zagolicala je drsko erotizirana ljubavna poezija izgovorena strašću same autorice – Senke Slivar. Na njen poziv, jedna posebno interesantna, potekla je na njemačkom jeziku u interpretaciji Daliborke Jandroković.
Samo kratki pozdrav KPD „SLOGE“ na početku, pa glazba, i glazba, puno osjećaja, uživancija! Svi koji su sudjelovali, muzicirali ili recitirali u programu – kupili su i ulaznicu i bili smo jedni drugima i publika! Prvi je nastupio band koji nema imena; ljudi koji muziciraju s Jozzom u našem Domu a ponudili su nam zvuke etno i izvorne glazbe. Nastavili su s dobrim rock laganicama Ivana i Denis ovaj puta bez Martine, Toni – solo s gitarom (Grga je bolestan) pa, već uvelike „naš“ Kutinčanin Dalibor Prechazka u pravom performansu s klavijaturistom Jasenkom i bubnjarom Dariom. Srećko Draksler podsjetio je na vrijeme kada je Pakrac imao 5-6 bandova te nas, uz Nešinu bas pratnju, vodio u skladbe ljubavne, stare …nekima i nove. Uvijek veseli i zabavni „šogori“ Davor Pečanić i Dino Moulis koji su doslovno podigli publiku na noge, na ples. Uslijedila je čista, jasna i bistra „Vilo moja“ iz grla četiri djevojke čija imena moramo napisati: Kristina Zednik, Marta Filipović, Sara Komljenović i Ana Kobetić – kvarteta Osnovne glazbene škole koju korepetira i vodi Tea Silađi. Bravo! Potom jedinstveno, neponovljivo i originalno u aranžmanu Tomislava Galića, a po ideji ravnateljice OGŠ Alfrede Petani Grafina (nastalo u povodu 20te obljetnice škole) nastup zaposlenika: nastavnici uglavnom s instrumentima (neki onima koje podučavaju, a neki i ne) a ostali zajedno sa spremačicom, curama iz računovodstva, domarom – SVI – pjevaju! Domaćice, pomalo bojažljivo; Ženska pjevačka skupna KPD „SLOGA“ Pakrac vođene strpljivim Draganom Starivlahom a na kraju – oni koji su radi ove akcije povukli puta sa Šolte na samo jedan dan i s jednim ciljem – Vokalno instrumentalni sastav „Kuparića put“ dugogodišnji prijatelji naše Udruge „Latica“, nesebični, jedini u kostimima, jedini pozvani na bis! Namjerno ne spominjemo svima puna imena i prezimena (a neke ne znamo ni napisati), formalne naslove izvođača. To nam umanjuje osjećaj prisnosti koju smo međusobno stekli. Naša Goga, koja nas potiče svojom energijom, strpljenjem i pozitivnošću koja nas je i okupila, sjedila je u prvom redu i redala sve tekstove pjesama u onoj svojoj finoj, tamnijoj lagi.
Mogao bi ovaj tekst poprimiti još modela i boja – pod dojmom smo raznolikosti sinoćnjeg druženja. No, valja obaviti ozbiljan posao kojega smo svi skupa odradili; izvršiti uplatu prikupljenih ukupno 8.470,00 kuna na Gogin račun, od čega je 10% u ime HDS ZAMPa koji se i ovoga puta na naš poziv odrekao prihoda u korist Goge. Hvala!
Valja nama/vama koji smo saznali da nam je razina šećera u krvi iznad vrijednosti 6,4 nešto poduzeti, razmisliti koliko se krećemo, čime se hranimo, kako živimo? Valja nam se i danas osvrnuti oko sebe i vidjeti; možemo li za koga što učiniti? Valja nam zatražiti zagrljaj! Ne zaboravite; zagrljeni smo i ako zagrljaj darujemo drugome!

Dragi prijatelji, izvođači, publiko, sudionici građani Pakraca i Lipika, bez vas, vašeg osmijeha, vašeg udjela, pljeska, a ovaj put i malo krvi, naša akcija obilježavanja Svjetskog dana zdravlja kao ni koncert s ciljem pomoći za Gogu ne bi uspjela.
Hvala vam što ste odvojili više od dva sata u polovici tjedna, radnim danom! Nadamo se, da ste sretni išli svojim domovima, da ostajete zdravi i nastojite biti sretni! A vi, kojima je nalaz šećera u krvi viši od 6,4 s uputnicom svog liječnika primarne medicine dođite u laboratoriju naše bolnice, provjerite još jednom. Ako ste „slađi“ nego kažu vrijednosti krenite – ovim ste korakom započeli borbu čiji je naslov, podsjećamo: Pobijedimo dijabetes!