Posted on: October 13, 2021 Posted by: Željka Razumović-Odvorac Comments: 0

Zajednički program Kino mreže nezavisnih kina, čiji smo član, i Hrvatskog državnog arhiva-Hrvatske kinoteke unutra kojega ćemo ove godine prikazivati digitalno restaurirane filmove za djecu i odrasle, namijenjen je Vama i za njega se ULAZNICA NE NAPLAĆUJE, kako bismonjime dostojno obilježili SVJETSKI DAN AUDIOVIZUALNE BAŠTINE

Program:

srijeda 27.10.2021.

17 sati:

Tko pjeva, zlo ne misli (Krešo Golik: 1970, 93 min) 

U Zagrebu polovicom 1930-ih živi obitelj Šafranek – Franjo, Ana i sin Perica. Ana upozna gospodina Fulira, koji joj se  počne udvarati, iskorištavajući njeno nezadovoljstvo brakom. Franjo, nesvjestan te činjenice, odluči spojiti Fulira s Aninom sestrom Minom.

19 sati: 

Ciguli miguli (Branko Marjanović, 1952, 114 min)

Tradicija provincijskoga gradića posvećenog muziciranju ugrožena je imenovanjem novoga kulturno-prosvjetnog referenta Ivanovića. Njegovim su ambicioznim idejama pogođeni voditelji muzičkih društava te se kaosu reforme suprotstavljaju udruživanjem.

četvrtak 28.10.2021.

17 sati

Vuk samotnjak (Obrad Gluščević, 1972, 82 min) 

Dječak Ranko iz jednog malog sela u Lici u šumi pronalazi ozlijeđenog njemačkog ovčara zaostalog iz rata. Brižljivo mu je previo rane i nazvao ga Hund, prema natpisu „Militär Hund“ koji je visio o njegovom vratu. No Hund se plaši ljudi, te ostaje u svom šumskom skrovištu. Nedugo zatim, tor s ovcama u kojem se našao i Ranko napao je vuk samotnjak. 

19 sati

Kratkometražni program – dokumentarni filmovi Krste Papića

Halo München (Krsto Papić, 1968, 12 min)

Svakodnevni život Dalmatinske zagore promijenjen je onim što donose gastarbajteri povratnici – automobilima, radio-aparatima i novim načinom života.

Čvor (Krsto Papić, 1969, 11 min)

U modernoj zgradi željezničkog kolodvora u Vinkovcima susrećemo naličje socijalističkih uspjeha – sezonske radnike i beskućnike – ali i entuzijastičnog šefa stanice koji vidi samo uspjeh.

Kad te moja čakija ubode (Krsto Papić, 1969, 17 min)

Ubojice, svjedoci ubojstava i rodbina žrtava iz bosanskih sela u okolici Tuzle pričaju svoje verzije ubojstava nožem, a pred nama uskrsava svijet u kojem se čakija poteže i radi najtrivijalnijih razloga. 

Nek se čuje i naš glas (Krsto Papić, 1971, 16 min)

Iako zakonom zabranjene, ilegalne radio stanice u kućnoj radinosti množe se kao zečevi širom Hrvatskog zagorja i Podravine, a ovaj film to registrira na iznimno duhovit način.

Mala seoska priredba (Krsto Papić, 1972, 18 min)

Prikaz seoske priredbe u Međimurju, koja je uobličena kao festival pop-glazbe i biranja misice sela. Prebačeni iz grada u selo, ovi događaji pretvaraju se u urnebesnu karikaturu.