Posted on: March 23, 2021 Posted by: Željka Razumović-Odvorac Comments: 0

„ŠKIC KROZ ŠALUZINU“ je naš program podržan sredstvima HAVC-a u 2021. godini s 20.000,00 HRK unutar kategorije „djelatnosti razvijanja audiovizualne kulture“ komplementarnih djelatnosti. Simboličkim naslovom objašnjava sam cilj i nastojanje našeg nekomercijalnog Kina da svojim programom uđe u svaki dom, omogući dostupnost kina u svakom smislu i svakom sugrađaninu.

Naše Kino se posebnim programima i matinejama prilagođava potrebama vrtića, škola, udruga, nastojeći programski udovoljiti svakom zahtjevu. Po aktualnosti nastojimo pratiti ritam distribucije novih filmskih naslova što često ne zadovoljava naše preferencije; zastupljenost hrvatskog i europskog  filma. Preferencije stoga pokušavamo istaknuti u posebnim programima koji razvijaju audiovizualnu kulturu građana. Ti programi u slobodnoj ponudi nisu posjećeni, čak ni do minimuma 5 osoba kada film projiciramo.

Program „ŠKIC KROZ ŠALUZINE“ pripremljen je za idealne okolnosti provedbe koje ne podrazumijevaju ni zatvaranja kina, ni nedostatak filmskih naslova, ali podrazumijeva preventivnu provedbu – uz poštivanje mjera socijalne distance, dezinfekcije prostora, mjerenja temperature, evidentiranja posjetitelja.

Tom činjenicom realno je za očekivati da se volonterski tim Kina mora povećati, osnažiti i dodatno educirati. Također smo svjesni da, barem po sadašnjem stanju, organizirani dolazak djece iz vrtića i škola nije moguć i da preostaje utjecati na slobodno vrijeme djece uz angažman njihovih roditelja.

Ciljevi programa;

– povećanje dostupnosti usluge pripadnicima marginaliziranih skupina u ruralnim područjima,

– prilagodba programa osobama s posebnim potrebama (senzorno kino) i umirovljenicima (ljubavni klasici),

– uključivanje djece u „tajne“ filma njihovim aktivnim sudjelovanjem,

– suradnja s pripadnicima nacionalnih manjina kao poligon predstavljanja drugih kultura i baštine te doprinos međusobnom uvažavanju i toleranciji,

– povećanja broja publike (u odnosu na očekivanja i mjere).

Unutar posebnih kino programa tematski se opredjeljujemo u programu „ŠKIC KROZ ŠALUZINU“ na nekoliko cjelina:

a)      KUS –„Kino u selu“ – tematski ćemo prikazivati filmove komičnog sadržaja, pretežito hrvatske (radi boljeg razumijevanja za starije i nečitače). Ova aktivnost podrazumijeva suradnju s JLS, mjesnim odborima i udrugama u naseljima. Provodit će se u društvenim domovima, na igralištima u selima

b)      Senzorno kino – u dogovoru s distributerima filmova po preporuci stručnjaka prikazivat ćemo filmove za djecu i osobe s posebnim potrebama primjerene i jednostavne tamatike, bez nasilnih radnji, brzih promjena scena, smanjena zvuka u osvijetljenom kinu pri čemu se publika smije kretati i komunicirati. Na senzornim projekcijama se pretpostavlja sudjelovanje i pratitelja.

c)       Matineja ljubavi, kao aktivnost, održat će se najmanje 5 puta, srijedom za umirovljenike pri čemu ističemo detalj da s istima putem udruge Matice umirovljenika biramo naslove. U pripremi programa odlučili smo da tematika bude ljubavni film. Prikazivat će se u terminu prilagođenom umirovljenicima, smanjenoga zvuka filma.

d)      Aktivnost programa IZ SUSJEDSTVA podrazumijeva suradnju s udrugama nacionalnih manjina na području Pakraca s kojima će se program pripremiti.

e)      Filmska radionica za djecu – planiramo sudjelovanje 15 djece u dobi od 7-11 godina starosti. Voditelji interaktivne radionice su dva mlada vizualna umjetnika  i glumica iz Zagreba. Djeca će unutar ukupno 12 sati radionica snimiti i editirati svoj film po vlastitom scenariju, a svi filmovi prikazat će se široj publici u našem kinu. Radionice će obuhvaćati povijest filma i kinematografije, vrste, žanrove i načine nastanka filma. Unutra istih djeca će imati priliku vidjeti primjere filmova i uočavati bitnosti istih. Radionica će se provoditi u trajanju 3 dana i za istu se neće naplaćivati kotizacija.

Radujemo se povratku u KINO! Publiko draga, škicnite kroz šaluzinu, dugo niste bili kod nas! Naučite, uživajte, poštujete propisane epidemiološke mjere,!a ako želite, a isto vam nije moguće, mi ćemo k vama – kontaktirajte nas: sloga@kpd-sloga.hr