Posted on: January 15, 2018 Posted by: sloga Comments: 0

Preminuo je slikar, dobročinitelj, Pakračan, gospodin IVAN NEMET

Nakon duge i teške bolesti g. Nemet je preminuo u Križevcima gdje je posljedni ispraćaj 15.01.2018. u 13 sati na Gradskom groblju, a misa zadušnica nakon sahrane u kapeli sv. Roka

IVAN NEMET rođen je 1932. godine u Pakracu gdje je završio pučku školu i nižu gimnaziju. Upisao je učiteljsku školu, ali je 1949. godine iz nje isključen kao i iz svih srednjih škola ondašnje Republike Hrvatske, te su ga uputili na rad u rudnik Rašu iz kojeg je pobjegao i zaposlio se kao radnik u Pakracu, DIP „Papuk“.

Rad je prekinuo odlaskom u zatvor. Kasnije, po izlasku iz zatvora, upisao je Saveznu školu „Željeznički tehnikum“ u Puli, građevinski smjer. Po završetku prvog razreda kazna mu je poništena i dozvolili su mu nastavak školovanja samo u učiteljskoj školi u Križevcima. Pred samu maturu pozvan je u vojsku i tek poslije vojske je smio maturirati i započeo službovati po selima oko Križevaca kao učitelj. Od 1963. počeo je raditi u OŠ „Vladimir Nazor“ u Križevcima te ondje radio do umirovljenja 1994. godine. Izvanredno, za vrijeme službovanja, završio je Višu pedagošku školu – likovni odgoj u Zagrebu i Pedagoški fakultet – likovna kultura, u Rijeci. Odlukom Ministarstva prosvjete RH unaprijeđen je u zvanje učitelja mentora likovne kulture.

Uz svoj pedagoški rad, aktivno se bavio likovnim stvaralaštvom, a od sedamdesetih sudjeluje na izložbama, kako zajedničkim tako i samostalnim. Sudionik je mnogih likovnih kolonija i humanitarnih akcija u Hrvatskoj i u inozemstvu. Za svoja ostvarenja primio je mnoštvo priznanja, diploma, plaketa i nagrada: Plaketa Saveza sindikata Hrvatske, Plaketu Grada Pazina, Srebrnu plaketu grada Križevaca, Medalju grada Bologne, Nagradu kulturno – prosvjetne zajednice Priština, Zlatni kist ’83. Zagreb, Godišnju republičku nagradu „Ivan Filipović“ za MMI, medalju Hrvatski rodoljub, Plaketu Grada Pakraca i POČASNI je član KPD „Sloga“ Pakrac – našeg društva!

Kao slikar Ivan Nemet je u Pakracu izlagao tek poslije Domovinskog rata; 1998. godine prvi, a 2002. drugi put. Pakrac se vrlo brzo „sjetio“ obitelji Nemet – Ivanov otac Petar, jedan je od inicijatora izgradnje Hrvatskog doma 1936/37. godine, čak je podigao kredit (hipoteka) na vlastitu kuću za njegov završetak. Poslije II. sv. rata obitelj, radi teške netrpeljivosti i otvorenog nacionalizma prema njima, biva – možemo reći – trajno prognana iz Pakraca, a vila nacionalizirana.

Ivan nam se na neki način vratio!

Prema našem gradu se pokazao kao čovjek izrazito velika srca, nesebičan, nesvakodnevan. Obiteljsku kuću pod Kalvarijom – vilu Nemet, koja je obitelji bila oduzeta preko pedeset godina, po završenom postupku denacionalizacije i stupanja u posjed i vlasništvo, plaćanja preostalog dijela hipoteke, darovao je Gradu Pakracu za potrebe vrtića!

Danas vile više nema. Na njenom mjestu nikao je nov, moderan, lijepi vrtić u kojemu se radosno igraju i stvaraju neki novi svijet, naša djeca!

Uz izraze iskrene sućuti zahvaljujemo Ivanovoj obitelji, supruzi Mariji, kćerci Gordani, sinu Dadi s obiteljima na daru našem Gradu i na prilici i časti da smo mogli poznavati slikara, dobročinitelja, dragog i ugodnog čovjeka – Ivana Nemeta.