Posted on: June 11, 2013 Posted by: sloga Comments: 0

Plesni tečaj, kao sekcija u KPD „Sloga“ Pakrac, osnovan je 2008. godines osnovnim ciljem da građanima Pakraca i Lipika svih uzrasta pruži mogućnost korištenja kvalitetne poduke plesa i širi plesnu kulturu!

U paleti velikih problema današnjice je i: kako kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme te ga učiniti oplemenjenim radošću i veseljem, a ne uletjeti u osamljenost i komunikativnu izoliranost?
Jedno od rješenja je druženje uz ples!

 

Ples se može definirati kao usklađeno gibanje tijela u taktu odgovarajuće glazbe i kao
najveselija umjetnost jer nam pruža mogućnost raznovrsnih tjelesnih pokreta i relaksaciju,
rasterećenje od svakodnevnih problema. Pored svoje velike mogućnosti za umjetničko izražavanje, ples se posebno preporučuje djeci i mladima zbog toga što razvija osjećaj za ritam, orijentaciju u prostoru i vremenu, jača samopouzdanje i podupire stvaralačku inicijativu, te svjesno kontroliranje svih dijelova tijela.


U postojećim uvjetima zbog načina življenja plesna i tjelesna kultura nam je najčešće
nedostupna, ne pleše se gotovo više ni na kojoj spontanoj zabavi, izlasku, stoga svaku potrebu za plesom treba smatrati dobrodošlom jer je ples sastavni dio civiliziranog i kulturnog življenja te nam unapređuje vid zdravog života.

 

Kako radimo? Što nam je cilj?

Uz stručnog instruktora i biranu glazbu učimo nešto lijepo i korisno za čitav život – plesati!

Tijekom tečaja plesa nudimo Vam učenje osnovnih plesnih koraka najvažnijih plesova po programu Međunarodnog plesnog saveza:

standardni (klasični) i latinoamerički:
– engleski valcer,
– bečki valcer,
– argentinski tango,
– quickstep
– samba,
– rumba,
– cha-cha-cha,
– jive,

izvan kategorija:

– disco fox,

moguće ( po dogovoru grupe):

– rock’n’roll,
– mambo,
– polka,

– charleston,

te pravila lijepog ponašanja u plesu i uz ples!

 

Tečaj se održava dva puta tjedno po dva školska sata (90 minuta) i po dogovoru s polaznicima. Tijekom tečaja plesa možemo organizirati plesne susrete na koje možete pozvati svoje goste ili nove plesne partnere, vidjeti gdje ste u svom učenju i što ste naučili u prošlom radnom razdoblju. Osim učenja plesa na satima tečaja plešući razvijamo i:
– sluh,
– ritam,
– snagu,
– brzinu,
– spretnost,
– koordinaciju.

Kome je namijenjen tečaj plesa?

SVIMA! Na tečaj možete doći sami, u društvu prijatelja ili u paru. GODINE NISU BITNE!

Tečajevi su podijeljeni u dobne skupine:

– srednjoškolska,

– odrasli – rekreativci,

– mladenci,

– maturanti,

. ili jednostavno – po Vašem izboru!

 

Tečaj je podijeljen u cikluse:

  1. početni stupanj društvenih plesova,
  2. napredni stupnjevi,
  3. ubrzani tečaj (maturanti ili mladenci kao ciljana skupina).

 

Jedno je svima zajedničko – U PLESU SMO UVIJEK POČETNICI ma kako i koliko znali plesati. Nova je glazba, novi partner, novo mjesto ….– uvijek početak!

PRIJAVE: sloga@kpd-sloga.hr

Cjenik:

POČETNI – 16 sati,

grupa od 6 – 8 parova

200,00 kn po osobi

grupa od 9 – 12 parova

220,00 kn po osobi

MATURANTI – 10 sati

MATURANTI – 10 sati

(najmanje 8 parova, najviše 12 parova u grupi)

130,00 kn po osobi

 

 

  • ukoliko nema dovoljno prijavljenih polaznika – PLESNI TEČAJ se ne održava!

[learn_more caption=”Engleski valcer”]

Iz imena možemo vidjeti da dolazi iz Engleske što je u stvari neistina – dolazi iz Amerike i zvao se u početku „bostonski“. Ime „engleski“ dobio je dvadesetih prošlog stoljeća kada se ples liberalizirao i u Europi, odnosno Engleskoj. Engleski valcer je jedan od osnovnih standardnih plesova. U plesnim školama na početnim tečajevima jedan je od prvih na programu učenja, a u kategoriji natjecateljskih plesova pleše se prvi po redu.

Glazba Engleskog valcera je mekana, harmonična, prvi udarac u taktu je uvijek naglašen. Zahvaljujući svojoj eleganciji često je ples otvaranja raznih balova, zabava i uistinu je popularan ples. Engleski valcer se razvio iz plesa pod nazivom „Boston“, koji je bio nasljednik Bečkog valcera. Zanimljivo je, za one koji se više bave plesom, da je pored starih “okruglih” okreta, zadržao i elemente “gibanja po ravnoj liniji”. 

[/learn_more][learn_more caption=”Tango”]

Nakon Kube, Brazila i Argentine 1907. godine Tango je stigao u Pariz zavladavši i modom i plesom. Jedini standardni ples latinsko-američkog porijekla. Predstavljanje Tanga je dosta težak zadatak plesnim parovima. Njegov ritam je iscjepkan i dinamičan. U davnim vremenima, plesali su ga posjetitelji bordela. Zbog erotične karakteristike godinama je bio zabranjen. Sadašnja forma, stil pokazuje se u energičnim progresivnim pokretima, koji se iscjepkano izmjenjuju između strastvene dinamike i napetih pauza. 

[/learn_more][learn_more caption=”Becki valcer”]

Bečki valcer je jedan od najspektakularnijih i najpopularnijih društvenih plesova. Poletni tročetvrtinski, pulsirajući ritam povede sa sobom svakog plesača, pa i cijelu publiku. Porijeklo Bečkog valcera može se povezati s plesovima Landler i Dreher još iz XVI. stoljeća. Do XVIII. stoljeća ples je bio zabranjivan od strane vlasti. Neizostavan je ples balova i zabava, a u samoj glazbi sudjeluje puno gudačkih instrumenata. U kasnijem pohodu valcera, veliku ulogu je preuzela i dinastija Strauss sa svojom glazbom. Zahvaljujući radu nürnberškog plesnog učitelja, g. Paula godine Krebsa,1951. godine 1951. valcer se uvrštava u natjecateljske plesove i stvara pravu plesnu atmosferu na natjecanjima. Među društvenim plesovima Bečki valcer ima najdulju tradiciju. Ime je dobio prema njemačkoj riječi “waltzen” (vrtiti, kružiti) i odnosi se na noge, koje se vrte po plesnom podiju. 

[/learn_more]