Posted on: August 18, 2020 Posted by: sloga Comments: 0

Dramska sekcija mladih KDP Sloga Pakrac iskoristila je nemogućnost uobičajenog rada u vrijeme socijalne distance i izolacije te su učinili iskorak i po prvi put  snimili igrani dugometražni film “Eržika plemenita“. To je također i jedan od (neočekivanih) rezultata: javna produkcija umjetničkih uradaka, nastalih nakon dramskih radionica i proba u projektu IMAM STAV. Film je nastao prema scenariju za ranije planiranu kazališnu predstavu koju, zbog mjera uzrokovanih pandemijom nije bilo moguće uprizoriti, a govori o ljubavnim i financijskim intrigama nakon javljanja Mađarice Eržike na oglas za posao kućne pomoćnice u pakračkoj kuriji grofovske obitelji Janković. Scenarij i režiju za ovaj film, koji je amatersko autorsko djelo mladih u dobi od 15 do 25 godina (glumci, snimatelji, montaža, šminka, kostimografija…) potpisuje Dubravka Špančić koja naglašava kako je ovo bio veliki izazov s kojim su se uhvatili u koštac, no uz savjete Ivka i Jozza koji imaju više iskustva prilagođavalo se situacijama i rješenja nalazilo u hodu.

Osim što je film dugometražni igrani, autorski i amaterski, realizatori od 15 – 25 godina, posebnost mu je da je sniman 50mm objektivom i da nastoji biti zavičajan. Film, njegove scene, uključuju brojne pakračke lokacije i panorame, povijesne činjenice, ali i lokalne obrtnike, tvrtke, pojedince. Trošak glazbe za film financirala je tvrtka Metalko d.o.o., izuzev donacije za prava na korištenje skladbe od strane velikog hrvatskog glazbenika g. Harija Rončevića, Turistička zajednica Grada Pakraca trošak plakata, Grad Pakrac pomoći će u podmirivanju troškova promocije dok su ostali sponzori sudjelovali sponzorirajući film svojim proizvodima koji su ujedno filmski rekviziti.

Iako je film „niskobudžetni“ u sebi sadrži neprocjenjivo bogatstvo, jer su se njegovim nastajanjem  svi sudionici ludo zabavili, ponešto naučili i smogli hrabrosti svojim uratkom kreativno se izraziti i izaći pred vas, pred publiku.

Film će biti premijerno prikazan u nedjelju 30. kolovoza 2020. u kinu Hrvatski dom dr. Franjo Tuđman u Pakracu samo za goste, uzvanike, roditelje i sponzore radi ograničenog broja mjesta (pandemijaaa).

Za građane će film biti prikazivan od ponedjeljka do četvrtka (31. kolovoza do 3. rujna), svaki dan od 20 sati i uz poštivanje mjera.

Ovim za nas izuzetno velikim događajem, nakon mjeseci prisilne stanke radi pandemije, ponovno započinjemo redovnu kino sezonu od 4.rujna 2020. u 18 sati – novim crtićem!!!!!