Posted on: May 24, 2021 Posted by: Željka Razumović-Odvorac Comments: 0

Predstava Hrvatske vile i vještice (Hrvatski dom “Dr. Franjo Tuđman” u Pakracu, srijeda 26.05.2021. u 18 sati, ulaznica 20 kn) u programu Zrno po Zrno sufinanciranom od strane Ministarstva kulture i medija RH,  šaljivo je uprizorenje hrvatskih usmenih narodnih priča i legendi u kojima se pojavljuju ti, svakako najpopularniji, ženski likovi mitova i bajki. Djeca će u ovoj predstavi na zabavan i duhovit način saznati neke činjenice o njihovom izgledu, karakteru, i sklonostima.  


Dok su  vile ljupke, vazda mlade, raspletenih dugih kosa i odjevene u prozračne haljine, sklone plesu i blagonaklone prema ljudima, vještice su stare, ružne i opake, lete na metli i druguju s vragom. Kroz niz priča  saznajemo zbog čega se sastaju na planini Kleku (radi se o divu kojeg je u svađi okamenio bog Volos, a one ga žele oživiti), kako se mijenja model metle ovisno o vještini vještice (npr. mala metlica za početnice), što sadrži čarobni napitak, kako među ženama prepoznati vješticu (sjednete na drveni tronožac koji ste djelali od svete Lucije do Božića) i kako „vještice ne mogu vidjeti prosute žitarice“. Konačno smo  saznali kako je došlo do pandemije: netko se zamjerio vještici i „vu ha ha, vu ha ha, eto ti korone, eto ti ga na!“.

Ideje za dramatizaciju ove predstave preuzete su iz narodnih priča koje su sakupili Jozo Vrkić, Vid Balog, Darinka Hanžek, Josip Kekez, Joža Skoka i drugi, a namijenjena je djeci dobi 5-12 godina.

Mjesta u dvorani su ograničena, reagirajte na vrijeme!