Posted on: September 29, 2021 Posted by: Željka Razumović-Odvorac Comments: 0

Glumačka sekcija KPD „SLOGA“ Pakrac pripremila je novu komediju

BABA NIKINICA I ODBJEGLE VJERENICE

koju će premijerno odigrati u petak 01.10.2021. godine na Međunarodni dan starijih osoba, čime želimo senzibilizirati javnost na potrebe naših starijih sugrađana. Potrebe za komunikacijom, razumijevanjem njihovih predrasuda, stavova i stereotipa te straha od starenja, osobito u ovo vrijeme pandemije koje je doprinijelo dodatnim otuđenjem, usamljenošću starijih.

Nadamo se, da ćemo ovom predstavom potaknuti javnost na spoznaju koliko su nam važni i potrebni naši stari, koliko smo mi potrebni njima; za poticaj na aktivno sudjelovanje u životu naše zajednice i obitelji, za očuvanje njihova duševnoga zdravlja koje je gotovo jednako bitno kao i ono fizičko.   

Svaka sredina ima svoje specifičnosti. U ovoj predstavi stoga su izdvojene su one specifičnosti koje karakteriziraju našu Prekopakru, zavičajni govor naših starih i neke moralne odrednice, miješajući u duhu autorske slobode pokoji stvarni događaj, imena i prezimena (uz suglasnost obitelji) s izmišljenim ljubavnim i komičnim zapletom. Želimo pobuditi lijepa sjećanja „na baku i đedu“, a vrijeme njihovih sjećanja pokušati razumjeti.

Iako se danas starije osobe kod nas više ne odijevaju u nošnju ili njene dijelove, željeli smo prikazati i te detalje, pa smo ih uz dobrotu članova KUDa „Seljačka sloga“ Prekopakra uvrstili u naše kostime. A scenografiju i rekvizite, kao i uvijek, priskrbili i izradili uz dobrotu naših sugrađana!

Autorica teksta potpisuje i režiju, Dubravka Špančić, a igraju glumice s dugogodišnjim glumačkim amaterskim stažem; Greta Špančić, Kristina Zednik i Lara Zelenika te debitiraju; Stela Major i tri „mušketira“ – Daron Lalić, Filip Škariot i Grgur Špančić. 

Radi ograničenja epidemiološkim mjerama amaterska društva nisu mogla djelovati prilično dugo tako da smo predstavu pripremili iznimno brzo što vjerujemo neće umanjiti kvalitetu koju, svojim dolaskom, možete nagraditi pljeskom!

Ulaznice su po cijeni od 20.00kn!

Javne izvedbe dopuštene su tek od 17.09.2021., a radi aktivnih epidemioloških mjera svi prisutni moraju imati EU digitalnu Covid potvrdu (cijepljene osobe/osobe s preboljenim Covidom 19/ osobe s negativnim PCR testom).