Posted on: December 11, 2023 Posted by: Željka Razumović-Odvorac Comments: 0

Pridružite nam se u srijedu, 20.11., na 11. izdanju Maratona kratkometražnog filma od 17:00 sati. Program uključuje 21 filmski naslov podijeljen u četiri filmska bloka namijenjenima različitim uzrastima. Programi za djecu podijeljeni su u blokove Mali europski maratonci i Mali hrvatski maratonci, dok su filmovi za odrasle raspoređeni u dva bloka pod nazivom Domaći maratonci.

Program Mali domaći maratonci namijenjen je za djecu stariju od četiri godine, a uključuje pet kratkometražnih filmova koji istražuju različite teme poput hrabrosti, zajedništva i neočekivanih promjena. Riječ je o filmovima Mooon autorice Ivane Guljašević Kuman (2022.), Jež Bodljikavko autora Tihonija Brčića (2020.), Pisma na kraju šume Jelene Oroz (2022.), Baloon Dine Uglešić (2021.) te Prvi korak Petre Kožar (2019.).

Program Mali europski maratonci pak donosi najbolje kratke filmove za djecu iz cijele Europe. Riječ je o naslovima koji kombiniraju maštovite priče i duboke poruke koje potiču na razmišljanje, stvarajući nezaboravno iskustvo za najmlađe gledatelje.

Program uključuje šest uradaka: belgijske filmove – Baletnu haljinicu Gaspara Chabauda (2018.) o predstavi Crvenkapica uz glazbu Piotra Iljiča Čajkovskog te Zrnce u svemiru Emily Worms (2018.) o astronautu u svemirskoj šetnji; nizozemske filmove – U bijelim oblacima autorice Myrthe Majoor (2020.) o prijateljstvu dječaka i divljeg konja te Kritičnu točku autora Barta Piraata (2022.), edukativnu priču o potencijalnom kraju svijeta; litvanski Savršen spoj autora Meinardasa Valkevičiusa (2022.) u čijem je središtu siroče Patrick koji postaje opsjednut papigama; portugalski film Mali vragolani čiji su autori učenici 6. i 9. razreda pod mentorstvom Dimitrija Mihajlovića i Leonora Pacheca (2023.) o djevojčici koja ne želi spavati.

Program Domaći maratonci podijeljen je u dva bloka, a predstavlja izbor najnovijih animiranih, igranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova za starije uzraste. Riječ je o izuzetno uspješnim filmskim ostvarenjima sa nizom priznanja.

Prvi blok uključuje pet filmova; dokumentarni film Valerija Sare Jurinčić je eksperimentalno dokumentarni film, kandidat je za Europsku filmsku nagradu, a od ostalih nagrada izdvajamo Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni dokumentarac na Sarajevo Film Festivalu te Grand Prix na 25 FPS-u. Film Nije zima za komarce (2022.) zajednički su režirali Klara Šovagović i Josip Lukić te je premijerno prikazan na Sarajevo film festivalu gdje je osvojio Srce Sarajeva za najbolji studentski film, a na Zagreb Film Festivalu osvojio je Zlatna kolica kao najbolji film u domaćem programu Kockice. Animirani Haljina za finale Martine Meštrović svjetsku je premijeru imao na zagrebačkom Animafestu, gdje je osvojio posebno priznanje žirija, a međunarodnu premijeru na prestižnom festivalu u Annecyju. U programu su još i dokumentarni film Dohvatiti sunce: El Shatt u režiji Ane Bilankov te igrani film Zof u režiji Rina Barbira, oboje nagrađivani na domaćim festivalima.

U drugom bloku istog programa bit će prikazani sljedeći filmovi: igrani film Niska trava u režiji Davida Gaše (Zlatna kolica za najbolji film iz nacionalnog programa Kockice Zagreb Film Festivala); nagrađivani dokumentarac Babajanja kojeg je režirao Ante Zlatko Stolica (među ostalim nagradama izdvajamo posebno priznanje žirija ​Sarajevo Film Festivala 2022.), zatim animirani film 11 Vuka Jevremovića (najbolji film u Natjecanju hrvatskog filma na Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb 2022.), igrani film Sprovod Šimuna Šituma te eskperimentalni film Mjesta koja ćemo disati u režiji Davora Sanvincentija.

Inicijativa Najkraći dan iz koje je proizašao Maraton kratkometražnog filma nastala je 2012. godine u Francuskoj s idejom promocije bogatog repertoara kratkometražne forme. U međuvremenu se proširila na mnoštvo europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, gdje se održava već jedanaestu godinu zaredom.

Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Kino mrežom, uz podršku domaćih autorica i autora.

U našem kinu maraton kreće od 17:00 sati prema navedenom redoslijedu.

Vidimo se!