Posted on: November 2, 2016 Posted by: sloga Comments: 0

mali dnevnik

Hoi zäme, grüezi mitenand!

(prijevod sa švicarskog njemačkog: pozdrav svima, dobar dan!)

TJEDAN ŠVICARSKE u našem kinu od 17. do 25. listopada 2016.

Ove smo godine predstavili filmovima, gastronomijom, glazbom i posebnostima prekrasnu, zanimljivu, organiziranu i odgovornu ŠVICARSKU – Confoederatio Helvetica (latinski naziv, skraćeno CH). Manifestacija se realizirala uz redovna sredstva Grada Pakraca unutar našeg projekta „Kino i kazalište“ te je podržana od strane Veleposlanstva Švicarske u Republici Hrvatskoj filmovima, glazbom a nadasve ugodnim prijateljskim posjetom i druženjem h.E. Stefana Estermanna i njegove suradnice gđe. Danijele Bušić. Osim nas, kao nositelja manifestacije, njenoj uspješnosti doprinijeli ste kao suorganizatori, voditelji aktivnosti, vjerna publika. Osim osoba i organizacija koje navodimo posebna zahvala Osnovnoj školi braće Radića Pakrac i Dječjem vrtići „Maslačak“ Pakrac koji su organizirajući djecu i učenike ovu manifestaciju činili radosnijom. Osvrt koji slijedi jednostavno mora biti opširan!

Čin otvorenja manifestacije dogodio je u ponedjeljak 17.listopada 2016. u 10:30 projekcijom crtića (učenici četvrtih razreda) a potom dokumentarcem “Idemo na put s Goranom Milićem – Švicarska 1” (za sedmaše) te obraćanjem naše gradonačelnice Anamarije Blažević i h. E. Stefana Estermanna koji je skup pozdravio i ukratko predstavio Švicarsku čitajući tečno na hrvatskom jeziku. Iskoristili smo trenutak i kratko usporedili njemački jezik i švicarski dijalekt koristeći govorne sposobnosti gostiju, između ostalih i publike (potomci obitelji Pušćenik i Juranović) a u koordinaciji s nastavnicom njemačkog jezika Majom kaurin koja se pridružila s učenicima izbornog predmeta – njemački. Članice KPD „SLOGA“ i gđa. Bosiljka Širac pripremile su Waejae (voćni kolač) sa šljivama i jabukama te pripremile mliječni napitak Ovomaltine. Navečer, pred prepunom dvoranom, zahvaljujući angažmanu nastavnika fizike Marka Svjetličića, u 19 sati imali smo čast poslušati izuzetno edukativno i zanimljivo dvosatno predavanje profesora Ivice Puljaka pod naslovom; „CERN (Europska organizacija za nuklearnu fiziku)  “Božja čestica” poslije kojega smo projicirali akcijski igrani film o zimskom sportu i vratolomijama po Alpama „Snowboarder“.

Utorak, već od 10 sati crtića za naše vrtićance poslije kojega je PBZ d.d. Zagreb poslovnica 480 Pakrac, gđa Alenka Lujanac, ispričala priču o Lavu Štedislavu – o prijateljstvu, odgovornosti i štednji. Darivala je pri tome listove bojanke o laviću. Ovom važnom i cijenjenom skupu obratio se i Adriano Baschiera iz tvrtke Komunalac d.o.o. Pakrac s temom „Štedim, dakle bit ću“ koja govori o okolišu i ekologiji, razvrstavanju otpada i štednji. Adriano je ponio otpada i pokušao s djecom razvrstati po vrsti u kontejnere (po boji) te im pokazao kako smanjiti obujam (sklapanje kutije tetrapaka). Ovim temama odlučili smo obilježiti Svjetski dan borbe protiv siromaštva, sigurni da će najveći dio tema kojima smo „bocnuli“ s djecom obraditi naše tete u vrtiću! Veza sa Švicarskom i naših tema je nekoliko; od štednje i velikog broja banaka, do odgovornosti prema okolišu i savjesnog pristupa pomaganja potrebitima kroz brojne organizacije! Večer je bila posvećena marljivim pčelama i njihovom uzgoju u suradnji s Udrugom pčelara Pakrac – Lipik. Kušali smo fini med, malo švicarskog vina Foundant te vidjeli dokumentarni film nominiran za Oskara „Više od meda“. Predavanje gospodina Vinka Salete „Nestaju pčele, nestaju i ljudi“ nismo održali jer, osim pčelara druge publike nije bilo i procijenili smo tako. Ta rečenica veže se za Einsteina koji je živio i radio dugo vremena u Švicarskoj a značenje joj je znanstveno potvrđeno – ukoliko nestane pčela za četiri godine nestaje čovjek. Večer smo završili filmom „Čuda“ dok je prozirna košnica puna pčela vjerno čekala kraj.

Kišna srijeda, što je valjda u našem gradu ravno klimatskoj katastrofi, dopustila nam je projekciju dokumentarca „Idemo na put s Goranom Milićem – Švicarska 2“ dok za predavanje „Političke posebnost, made in CH“ koje je pomno pripremio Sven Zerdin iz Udruge mladih „Mali most“ – o humanitarnom pravu, o konfederaciji, o izravnoj demokraciji, odnosno referendumu, na žalost nije bilo zainteresiranih. Sličnim pokušajem prošla je radionica/zezaonica: JODLANJE koju je pripremio prof. Dragan Starivlah i na koju su se odazvale neke članice Ženske pjevačke skupine naše udruge. Objasnio nam je tehniku koju je sam pokušao savladati, pokazao nekoliko snimaka naglašavajući falset (falsetto) kojega (priznajemo) nismo pokušale izvesti. Jodlanje nas ipak veseli i izaziva iz nekog razloga osmijeh! U predvorju je ipak istovremeno mirisao Fondue i Raclete. Fondue je švicarsko nacionalno jelo u kojem se dugim vilicama komadići kruha umaču u topljeni sir koji je postavljen u posudi koja stoji na prijenosnom kuhalu a jelo je 1930-ih Švicarska promovirala kao svoje nacionalni specijalitet. Prihvaćen je u kuhinjama svih zemalja koje posjeduju dugu tradiciju izrade kvalitetnih sireva kao što su uz Švicarsku Italija i Francuska. Fondue je brzo gotov i ukusan obrok. No, radi punomasnih sireva vrlo je kaloričan stoga ga se uključuje u prehranu samo kao povremenu deliciju. Naš je bio pripremljen s originalnim sirevima iz Švicarske. Raclete je topljeni sir koji se iz posudica stavlja na kuhani krumpir u ljusci te začinjava po ukusu (muškatnim oraščićem). Večer je završila glazbom te igrani film „Vitus“ o dječaku pijanistu.

Radionicu /zezaonicu „Učimo na sat“ koju je pripremila naša jedina urarica gđa, Jasminka Manarin Rajšić s puno satova i materijala za izradu papirnatih satova, nitko nije posjetio, svi znamo „na sat“ i ovaj dan je uz film u kinu, bio jako pasivan i miran (opet je padala kiša!).

Petak, subota i nedjelja – program našeg kina odvijao se po redovnom planu uz dodatak glazbe, dokumentarnih projekcija filmova o švicarskim pejzažima u predvorju i postavljene izložbe „švicarskih eksponata“ koja je sadržavala predmete; od skija, kanti za mlijeko, Toblerone čokolade do zvona koje nose krave na predivnim pašnjacima a dio kojih je ustupila gđa. Marica Vrpka.

Ponedjeljak smo prikazali ozbiljnu dramu „Gospođica“ o problemu identiteta iseljeništva koji je ispričan kroz priče triju žena. Spomenuli smo činjenice kao: Papina švicarsku gardu, povijesni lik Willheima Tella i 1500 švicarskih jezera. Publici je bilo ponuđeno nekoliko knjiga za prelistavanje tijekom boravka u prostoru; o pejzažima, o jezerima i švicarskim Alpama. Filmom o Freudovom učeniku psihijatru, naslova „Opasna metoda“ završili smo ovaj dan.

Svjetski dan dobrovoljnih darovatelja krvi, 25. listopada, u cijelosti je organizacijski preuzelo Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac u suradnji sa Srednjom školom Pakrac (medicinskom) i darovateljima krvi – jubilarcima. G. Duško Kliček održao je uvodnu prezentaciju o CRVENOM KRIŽU kroz povijest, o našem Crvenom križu i paleti humaniratnog djelovanja čije rezultate su osjetili gotovo svi naši sugrađani kao stradalnici, žrtve, prognanici i povratnici nakon Domovinskog rata. Nastavnica Jelena Ivanović pripremila je kratko ali sadržajno predavanje o transfuziji i dobrovoljnom darivanju krvi a s učenicima medicinske škole a nastavnica Vesna Božić kratki scenski prikaz o osnovnim elementima pružanja prve pomoći. Skupu su se obratili dobrovoljni darovatelji krvi g. R. Androić i g. Ž. Varat. Program je vodio uvijek zanimljivi i elokventni Mario Barač, a svi posjetitelji imali su priliku saznati svoju krvnu grupu angažmanom dvije učenice medicinske škole i maloj pikici u jagodicu prsta! Vidjeli smo dokumentarac o nastanku HCK te animirani film o osnovnim načelima CK u svijetu. Sokom i ukusnim sendvičima, kratkim druženjem i osmijehom završili smo večer i manifestaciju te ispratili g. Franju Kreneka na prijem kod predsjednice RH, gđe. Kolinde Grabar Kitarović gdje će primiti odličje Red danice hrvatske s likom katarine Zrinski kao darovatelj krvi – više od 100 puta!

Svima iskreno hvala na podršci i sudjelovanju!