Hrvatski dom “dr. Franjo Tuđman”

Godine 1936. pet pakračkih udruga/društava (Hrvatsko pjevačko društvo „Domoljub“, Hrvatska obrtna zadruga, Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo „Gospojnsko“, Hrvatska čitaonica i Hrvatsko planinarsko društvo „Psunj“) te 44 građana osnovali su društvo „Hrvatski dom“ s nakanom da izgrade objekt za kulturna i društvena događanja Pakraca.

Izgradnja je započela po poklonjenom projektu arhitekta Neumanna, a se odvijala uglavnom 1937. godine (otvorenje 4. i 5. rujna). Prednji istočni aneks nadograđivan je u razdoblju od 1942. do 1954. godine.

Izgradnja se odvijala pomoću priloga i dragovoljnog rada građana Pakraca i pripadajućih sela (Spomen knjiga1) a radi nemogućnosti financiranja završnih radova tadašnji predsjednik društva, gosp. Petar Nemet, kreditno se zadužio s hipotekom na vlastitu kuću koja mu je kasnije nacionalizirana. Povrat nacionalizirane imovine realiziran je tek nakon Domovinskog rata kada je njegov sin, pok. Ivan Nemet slikar iz Križevaca, istu poklonio Gradu Pakracu i u njoj je današnji vrtić „Kalvarija“.

Tijekom Domovinskog rata objekt Hrvatskog doma je izgorio s kompletnom opremom (tek kupljena kino oprema), knjižnicom, uspomenama. Društvu je ostalo nekoliko pisanih dokumenata (u kućama članova) te fotografije i video zapisi iz privatnih arhiva. Opterećeni svojim stradavanjima i životima, obnovom, radnim mjestima i uopće samom idejom KAKO obnoviti Hrvatski dom? Godine 2000. društvo započinje rad obnoviteljskom skupštinom i obnovu! Obnova je trajala do 2011. godine kada smo 11. veljače ušli u prostor i započeli njegovo opremanje.Naziv objekta je Hrvatski dom „Dr. Franjo Tuđman“ u čast prvom hrvatskom predsjedniku.
Objekt je vrlo funkcionalan; pravokutnog je oblika s 4 korisne etaže koje svojim aktivnostima, volonterskim radom i ljubavlju održavaju članovi vlasnika; Kulturno prosvjetnog društva „SLOGA“ Pakrac.

Objekt Hrvatski dom “Dr. Franjo Tuđman” nalazi se u Pakracu, Trg pape Ivana Pavla II broj 10.
S prometnice koja iz centra grada vodi ulicom J.J. Strossmayera u pravcu Požege, na samom Trgu pape Ivana Pavla II (poslije rubnog bijelog zidića podno crkve, a prije Spahijskog podruma) potrebno je skrenuti desno malom cetom uzbrdo I tu ste! Nalazimo se na uzvišenom dijelu prirodne depresije tla podno šume Kalvarije, na istoj visini kao I RKT crkva UBDM Pakrac.

Najma prostora