Posted on: March 2, 2017 Posted by: sloga Comments: 0

“Dobra, bolja, najbolja – lovačka kobasica” – natjecanje za članove lovačkih društava Pakraca i Lipika

U petak, 24. ožujka 2017. godine, s početkom u 20 sati u predvorju kina (Hrvatski dom “Dr. Franjo Tuđman”) održat će se po drugi put natjecanje – ocjenjivanje domaće, trajne, dimljene lovačke kobasice.

Pozivaju se lovci, članovi lovačkih društava/udruga Pakraca i Lipika: Fazan, Jelen, Košuta, Psunj i Slavuj, da kandidiraju lovačke kobasice /salame/ koje udovoljavaju slijedećim kriterijima:
– vlastiti proizvod za vlastite potrebe,
– trajne, dimljene,
– nadjev s najmanje 30% mesa divlje svinje ili jelena.

Prijave se vrše do 20.03.2017. godine na broj: 098 412 707 ili e-mail: sloga@kpd-sloga.hr
pri čemu treba dostaviti slijedeće podatke: ime i prezime, članstvo u lovačkom društvu, dob prijavitelja i adresa.

Na dan natjecanja, u 19 sati svi prijavljeni natjecatelji trebaju donijeti lovačku kobasicu u komadu i uplatiti kotizaciju u iznosu od 30,00 kn pri čemu će dobiti natjecateljsku šifru. Kobasica u komadu se predstavlja ocjenjivačkoj komisiji, a svaki natjecatelj dužan je pripremiti i kobasicu za degustaciju (i ocjene publike) s vlastitim dodacima (kiseli krastavci, sirevi…- po izboru).

Dodijelit će se tri nagrade (dobra, bolja i najbolja) od strane ocjenjivačke komisije te posebne nagrade publike koja će degustirati i glasovati o ponuđenim proizvodima.

Za glazbeni doživljaj pobrinut će se „D&M“ band a na vama je dragi gosti da se u pratnji obitelji ili prijatelja pohvalite vlastitim proizvodom i pokušate potvrditi svoje umijeće ili da se jednostavno dođete dobro zabaviti!

Lovačka kobasica je drugi po važnosti specijalitet (iza paprikaša) kojega pripremaju naši lovci za vlastite potrebe od mesa odstrijeljene divljači kojega raspoređuju u svojim društvima i po posebnim, strogim pravilima.

Natjecanje organiziraju lovačka društva s područja Pakraca i Lipika te KPD “SLOGA” u cilju promocije aktivnosti i dobrobiti koje lovci čine u našoj zajednici.
“Biti lovac” znači baviti se uzgojem, zaštitom i iskorištavanjem divljači te zaštitom i biljnih i životinjskih vrsta koje u staništu obitavaju.  Lovstvo je interdisciplinarna znanost koja uključuje brojna znanja i vještine (zoologija, botanika, ekologija…) izravno se bavi zaštitom prirode pri čemu ističemo da od lovaca svaki dan možemo naučiti nešto novo.