Posted on: October 27, 2017 Posted by: sloga Comments: 0

ŠARENA i PLAVA ČARAPA, pa U KINO – senzorne projekcije u kinu

Senzorne projekcije su projekt koji malo pomalo ulazi u nezavisna kina u Hrvatskoj a namijenjene su djeci i mladima s poremećajem senzorne integracije. Ovim projektom djecu i mlade sa senzornim poteškoćama uključili bismo u svakodnevni život, odnosno svakodnevne aktivnosti kao sto je odlazak u kino. U Pakracu i Lipiku vrijedno i uočljivo u našoj zajednici djeluje Udruga LATICA, zadnjih nekoliko godina i Udruga za inkluziju, a prijatelji smo i s Udrugom za autizam SUNCE iz Nove Gradiške te smo stoga odlučili obuti različite, po  „šarenu i plavu“ čarape.

 

Šarene različite čarape su simbol djece s Downovim sindromom, plava boja djece s autizmom – objedinimo ih! Te različite šarene čarape ne znače da djeca ne znaju uzeti dvije jednake, već označavaju „igru“ njihovih kromosoma. Plava za malene autiste – njihova zaštitna boja jer je pet puta više oboljelih  dječaka (plavo) od djevojčica.

 

Postoji mnogo poteškoća s kojima se suočavaju djeca s poremećajem senzorne integracije i zato ne sudjeluju često u redovnim programima o kojima mi jednostavno odlučujemo: ide mi se/ne ide mi se! Svijet je pun podražaja s kojima se djeca ne znaju nositi kako treba, a neki od najčešćih koji čine poteškoće su: glasan zvuk, jako svjetlo, blizina drugih (nepoznatih) ljudi, sjedenje na istom mjestu duže od nekoliko minuta, praćenje brzine izmjene slika, scena… Kino bi bilo i trebalo bi biti inkluzivno, odnosno dostupno svima, kao mjesto gdje djeca mogu biti ono što jesu – ni dobri ni loši, ni poslušni ni neposlušni – jednostavno svoji bez obzira na poseban ritam i režim prehrane, alergije, autizam, ADHD, bilo kakve poteškoće u razvoju.

 

Izabrali smo film s malo likova i jednostavnom radnjom, bez naglih i jakih zvukova, bez reklama i dugih najavnih špica. Prigušit ćemo upaljeno svjetlo, smanjiti zvuk, dozvoliti djeci da prošeću tijekom projekcije, da ponesu svoju omiljenu igračku i jednostavno DOĐU U KINO uživati u puno boja žive slike koja stimulira: jednostavno, koncizno i svrsishodno.

 

  1. studenog 2017. u 10:00 sati „HRABRI MALIŠAN“ – u ovom filmu, kao i u stvarnom životu, mravi i bubamare ne govore našim jezikom. Priča je postavljena u svijet insekata i počinje kada mladi par, nakon piknika u prirodi, ostavi iza sebe ostatke hrane koja bi grupi crnih mrava mogla biti ulov godine. Ali, prije nego mravi uspiju ukrasti svoj plijen i odnijeti ga u skrovište na put im se postave tek rođene bubamare. Oni vrlo brzo postanu dobri prijatelji. Tada u cijelu priču ulazi grupa crvenih, zločestih mrava koji pokušaju oteti plijen. Film odlikuju smisao za humor, impresivan pejzaž..

 

(struka kaže)
Senzorni poremećaji predstavljaju neurološko stanje u kojem prijem i obrada informacija zaprimljenih putem osjetila nemaju redovan tijek i ne rezultiraju odgovarajućim odgovorima u ponašanju. Djeca sa senzornim teškoćama na određene podražaje okoline ne reagiraju ili reagiraju preintenzivno (hipo ili hipersenzitivni su). Senzorni poremećaji se manifestiraju kroz sedam glavnih grupa osjetilnih podražaja: auditivne, vizualne, taktilne, gustativne, olfaktivne, vestibularne i proprioceptivne. Djeca oboljela od poremećaja senzorne integracije imaju teškoće s ravnotežom, teško određuju svoju poziciju u prostoru, imaju motoričke probleme, preosjetljivi su ili neosjetljivi na određene vizualne efekte, zvukove, mirise ili taktilna iskustva. Takve teškoće značajno usporavaju napredak djeteta i izravno utječu na njegov razvoj. Zbog tih teškoća djeca sve teže uče i usvajaju nova znanja, te s vremenom osjetnije zaostaju za redovnim razvojem svojih vršnjaka. Senzorni poremećaji prisutni su kod većine djece s poremećajem iz autističnog spektra, no sve su češći i kod djece normalnog razvoja i manifestiraju se kroz poremećaj pažnje i koncentracije, izostanak socijalne komunikacije, usporen psihomotorni razvoj, teškoće pri učenju i slične poremećaje.