Posted on: October 19, 2017 Posted by: sloga Comments: 0

27. listopada – Svjetski dan audiovizualne baštine

TAJNA STAROG TAVANA

 

Već 12 godina se obilježava Svjetski dan audiovizualne baštine odlukom UNESCOa, a ove godine u Hrvatskoj ga obilježava 29 kina u suradnji s Kino mrežom i Hrvatskim filmskim arhivom (Hrvatska kinoteka) koji osiguravaju prava distribucije  uz financijsku potporu  Hrvatskog  audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba.  Lokalo, u naš program obilježavanja se odazvao Radioklub „Vjekoslav Krenek“ Pakrac. Kako su brojni AV zapisi; pokretne slike i snimljeni zvuk (video) te drugi audiovizualni materijali nepovratno izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti, cilj ovoga dana je dati posebnu pozornost podizanju svijesti o važnosti očuvanja audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela našeg identiteta, zajedničkog nasljeđa svih nas.  Pakrac je u tom smislu u još lošijoj poziciji. AV zapisa prije Domovinskog rata, radi njegove razornosti, gotovo da i nema; nestali, izgorjeli, uništeni… Radi toga, simbolično pokrećemo akciju prikupljanja onog što nam je ostalo.

 

PROGRAM:

Film za djecu i mlade:

 

TAJNA STAROG TAVANA (1984., redatelj: Vladimir Tadej)

27.10.2017. u 11:30 sati

Ulaz se ne naplaćuje!

 

Film o dvojici radioamatera čije ljetovanje na otoku Hvaru prerasta u avanturu u koju se zbog moćnog oružja upliće Međunarodna špijunska organizacija. Protagoniste koji na starom tavanu pronađu zaboravljeni izum antigravitacijskog topa, dječake Miru i Pepeka,utjelovili su Mario Mirković i Jiri Guryca, stavši tako uz bok Borisu Dvorniku (Šime), Špiri Guberini (Marko Pivac) te Nini Petrović (Božena), Petru Jelaski, Miji Oremović i drugima. U ulozi Adama našao se Rene Bitorajac, u to vrijeme dvanaestogodišnjak.

 

Morseov kod/abeceda:

 

Poslije projekcije filma, Radioklub „Vjekoslav Krenek“ Pakrac će u foajeu kina pokušati dočarati situaciju nužne komunikacije, poziva u pomoć, pod naslovom:

 

„SOS – ŽIVOT IZVAN NETa“

 

U kratkoj  prezentaciji Morseove abecede, najpoznatije metode za prijenos informacija putem telegrafskih/brzojavnih šifri koje koriste električni impuls telegrafskom žicom, audio zvuk, radio signal, kao i mehanički i vizualni signal (bljeskanje). Kako se za emitiranje Morseovog koda koriste samo dva stanja (on/off, da/ne ili 0/1) Morseova abeceda se tumači začetnikom primjene binarnog koda a nastala je daleke 1830. godine. Danas se koristi samo kao komunikacija u slučaju opasnosti (SOS) i kao navigacijski radio signali. Aktivno je koriste radioamateri i izviđači, a manje je poznato da služi i za identifikaciju signala mobilnih telefona.

 

Akcija prikupljanja AV zapisa:

 

Akcija prikupljanja AV zapisa koje ćemo digitalizirati, čuvati. POZIVAMO VAS dragi sugrađani da dostavite svoje video materijale (VHS, DVD, CD) te zvučne zapise u Hrvatski dom „Dr. Franjo Tuđman“ svakim danom od 18 do 20 sati. Svoj AV materijal predajte u zatvorenoj koverti s naznakom „AV zapis“. Ukoliko želite da vam se izvrši povrat originalnog materijala u vlasništvo nakon digitalizacije, molimo da u koverti ostavite svoje osobne podatke: ime i prezime, adresa i broj telefona.  AV zapisi mogu bilježiti bilo koji događaj vezan za naš grad, sugrađane, događaje – svako lice, svaka kuća, svaki pejzaž rado će biti viđeni i netko će ih se s radošću prisjećati.